Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2007-12-23

Гордей се, майко Македонийо, с твоите синове герои, герои, герои...


На днешната дата преди 101 години е убит войводата Дамян (Даме) Йованов Груев - един от най-големите водачи на ВМРО, наричан още Волята на Организацията.
Той е роден на 19 (6) януари 1871 г. в станалото впоследствие историческо с. Смилево, Битолско.
Учи в легендарната Солунска мъжка гимназия заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов, Христо Матов и десетки други изтъкнати водачи и дейци на ВМРО. По-късно за кратко учи в Белград, където бързо осъзнава лицемерието на сръбската политика спрямо Македония. По този повод на 18.01.1905 г. той пише: "Смятахме да създадем Организация по образец на революционната организация в България преди Освобождението, да действаме по примера на Ботев, Левски, Бенковски и пр... Тъй като сръбската пропаганда вече беше почнала да действа в Македония, ние решихме, че трябва да се побърза и да се постави на дневен ред идеята за освобождаване на Македония, преди сръбската пропаганда да пусне корени и да разцепи народа."
Към 1891 г. Дамян Груев учи история във Висшето училище в София. Изключен е при чистката след убийството на финансовия министър Христо Белчев, въпреки че обвиненията за връзка на Даме със заговора срещу Стамболов се оказват безпочвени. След 1891 г. Груев учителства на различни места в Македония, като в него назрява идеята на създаване на революционна организация. Тя е създадена на 23 октомври 1893 г. в Солун по инициатиава на Даме под името Български Македоно-Одрински революционни комитети. За председател на организацията е избран доктор Христо Татарчев, а за секратар - Даме Груев, но всички съвременици са единодушни, че сърце и душа на Организацията е именно Даме. Той е човекът, привлякъл първите членове /между които Гоце (Георги) Делчев, Христо Матов, Гьорче Петров, Пере (Петър) Тошев и други/ и създава първите комитети извън Солун.
На конгрес на Организацията през 1895 г. Груев е избран за член на Централния комитет, тъй като след гибелта на Гоце Делчев, Даме е безспорен лидер на Организацията. През периода 1895 - 1900 г. Груев е учител на различни места в Македония, като укрепва революционната мрежа и помага за създаване на първите чети /въоръжената сила на Организациятя/. През 1900 г. е арестуван и до 1902 г. е задържан в Битолския затвор, откъдето е преместен в крепостта Подрумкале. Любопитно е, че от Битолския затвор Груев продължава да намира начин да ръководи Организацията и по специално Битолския революционен окръг. Заточението в Подрумкале приключва през април 1903 г., когато Груев е освободен по силата на дадената всеобща амнистия. След пристигането си в Солун, Даме се включва незабавно в революционната борба. Въпреки че е против вече взетото решение за вдигане на въстание, решава, че връщане назад няма. На конгреса, проведен в родната му къща в с. Смилево, е избран за член на ЦК на въстанието заедно с Борис Сарафов и Анастас Лозанчев. Трябва да се отбележи, че Груев се намира в сложни и дори обтегнати лични отношения и с двамата /особено с Лозанчев/, но в името на общото дело Даме прави компромис. В Илидненското въстание той взема участие в редица сражения, като проявява организаторски талант и лична храброст. След края на въстанието Груев предпочита да остане в Македония, за да даде кураж на измъченото население и да възстанови организационната мрежа, която до голяма степен е разстроена от въстанието. Тази постъпка на Груев ярко контрастира с десетки други водачи на ВМРО, които в страшната зима на 1903 г. стоят на топло и сигурно място в София, където влизат в безплодни и безсмислени дебати, докато населението в Македония страда.
През 1905 г. Даме е председател на Рилския конгрес на ВМОРО като единствено благодарение на дипломатическия му такт е избегнато разцепление в Организацията, като е постигнат макар и временен компромис. Всъщност Груев е единственият, който се оказва способен да овладее амбициите на Яне Сандански, който вече не крие намерението си да оглави Организацията. Даме успява да намери макар и крехък баланс между двете крила в Организацията, като е избран за член на Централния комитет. Рилският конгрес не успява да заличи противоречията във ВМОРО. Налага се провеждането на нов конгрес през януари 1907 г. в София. През декември Даме потегля за София с четата си. На път за конгреса на 23 (10) декември 1906 г. в с. Русиново, вероятно предадени, революционерите са открити от турска потеря. Завързва се престрелка, в която Даме и неговият телохранител Карчо, макар и ранени, първоначално успяват да се измъкнат от турския обръч и напускат селото. В близост до връх Петлец двамата /като носят със себе си и ранен четник/ попадат на нова засада, където загиват.
Поклон!

Повече за Даме и героичната му гибел научете оттук
http://www.aba.government.bg/news.php?newsid=1266

Ето пак линкове за историята на Македония
http://macedonia-history.blogspot.com/
http://www.promacedonia.org/
http://makedonija.150m.com/
http://www.geocities.com/mac_truth/
http://imro.hit.bg/
http://www.geocities.com/SiliconValley/Network/9276/makesong.htm
http://www.vmro.bg/modules.php?name=Content
http://www.vmro.bg/modules.php?name=Istoria

Няма коментари: