Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2007-12-08

8-ми декември

(За всички, които искат да бъде и си представят)

Свързваме 8-ми декември преди всичко със студентския празник. Самият празник обаче има за повод две дати. Ако се замислим, денят на св. Климент Охридски може да бъде празнуван на 25 ноември или на 8 декември. Зависи от това дали предпочитаме стария или нов стил.
Другата негласна причина за отбелязването на този ден е по-тъжна.
Сутринта на 8 декември 1980 г. в Ню Йорк младеж, долетял специално от Хонолулу, Хаваите, моли Джон Ленън за автограф. Създателят на "Бийтълс" се разпазписва върху последния си албум, дава го на младежа и след това цял ден работи в студиото си.
Същата вечер, към 22.30 ч., мъж и жена вървят близо до Сентръл Парк край небостъргача "Дакота", в който живеят. Секунди след това в целия свят прокънтяват 5 изстрела от 38-калибров пистолет. Четири от тях попадат в гърба на жертвата. Джон Ленън. Талантът се свлича смъртно ранен, Йоко Оно, жената до него, пищи пронизително, а портиерът крещи към убиеца: "Знаеш ли какво направи?". Стрелял е младежът от сутринта, Марк Дейвид Чапмън. Убиецът вдига поглед от книгата на Джером Селинджър "Спасителят в ръжта", която прелиства, и прецизно отговаря на въпроса на портиера: "Току-що застрелях Джон Ленън."
Целият свят е потресен и на много места по света младежи спонтанно се събират, за да отбележат заедно мъката си по простреляната легенда.
Така че, нека освен алкохолен и сексуален разгул, нека днес в нашия празник да има и спомен за мечтателите от "Бийтълс".


1 коментар:

Pistache каза...

мисля, че тр да си оставиш Джон Ленън на мира и да не го бъркаш със студентския празник. Не стига, че се напиват геройски академичните маси, ами ти им даваш и още един повод... Същото бих могъл да кажа и така - който обича Ленън знае как да го почете, а който не знае, значи не го обича...