Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-01-03

"Езикът на любовта", австралийците и езикът на господството


Тези дни по някоя телевизия, май "Нова", врътнаха филмчето "Езикът на любовта" ("The sleeping dictionary"). Наглед елементарено, то съдържаше доста капани.
Да видим в колко от тях попаднахме.
Филмът започваше с позата на гордия англичанини, отишал да изпълни дълга си.
Една от най-набиващите се думи през целия филм, редом с "любов", беше "дълг". Схващането за дълг, добило популярност в афоризми като "My country - right or wrong!". (Говори се, че когато английски посланик при испанския кралски двор бил обвинен, че аргументите му са йезуитски, той отвърнал така - "Родината ми - права или не!")
Конфликтът любов-дълг е залегнал в основата на напрежението на ред произведения на литературата и киното. Редицата е дълга и започва от античните трагедии, минава през драмите на Корней и Шекспир и финишира в дебрите на модерната литература.
Целият филм е пропит от идеята за ценността и превъзходството на белия човек. Подобно високомерие е фундамент на поемата на Киплинг "The white's man burden" ("Бремето на белия човек"). Разликата е там, че Ръдиард Киплинг е велик писател и не можем да го упрекваме, че е рожба на предразсъдъците на времето си, а филмът е правен в наши дни. Правен днес, нищо от това снизходително пренебрежение на белия, цивилизования, западняка, не се е променило.
Всичко това проф. Едуард Саид нарича знаци на културното господство, на културното превъзходство.
Най-битовата проява е надменността на западния човек, дошъл на Изток - свикнал да поучава, да се възмущава, отвращава... Друго следствие от тази умонагласа е чувството, че сред туземците всичко ти е позволено - да пиеш, да се биеш, да убиеш. Какво толкова - нали са някакви аборигени.
Правило ли ви е впечатление, че мнозина уж цивилизовани люде от далечни страни твърде бързо губят всякакви задръжки на изток от линията Петербург - Триест? Това е обяснението. Не можеш да се изложиш пред аборигени. Точка. Там живеят абиригени. Точка. Всичките са като Борат. Пак следва точка.
Подобно отношение е възможно и защото местните общества го позволяват с лакейското си поведение.
Впрочем, англичаните уважават твърдото поведение. Дори и най-опасните английски футболни хулигани с респект стъпват в Турция, след като там на удара отвърнаха с удар и две английски момчета загубиха живота си след някакво безсмислено дерби.
Разбира се, не казвам да колим чужденците. Ни най-малко. Просто идеята е, че не е редно да допускаме някои много обидни форми на демонстрация на културно превъзходство. При това тези форми не са базирани на Байрон, а на пушки. Знаменита е фразата на един британец по повод опиумните войни с Китай - ще ги победим, казва той, защото ние имаме картечници "Максим", а те - не. И това за нацията, изобретила барута!
Е, в съвременния свят господството се по-малко на пушки, повече на телевизии.
Но да се върнем към филма, представящ ни умилителни диваци, неподлежащи на обучение, същински деца на природата. Към тях отношението на английската колониална администрация беше представено като смесица от презрение (за да решат спор се дърпат с въже), страх (те са добри воини), покровителство...
Това отношение не е само английско. Ооо, ни най-малко. То е характерно, малко или повече, за големи части от света, назоваващ себе си като евро-американски.
Между другото, гърдите на Джесика Алба са хубави, ако не гледате филма като културолог, това може да е единствената причина, за да се занимавате с него.
И накрая на лентата - главните герои, с препасчица, захвърлили дрехите, ще живеят с племето в джунглата, след като избягаха. Кое тук е плоският идеологически капан? Верен отговор - типът "благороден дивак", описан от Жан-Жак Русо.

P. S. За част от идеите в публикацията съм особено задължен на книгите на проф. Едуард Саид "Ориентализмът" и "Отразяването на исляма". Все пак, смея да нахалствам, че има и множество мои авторски моменти :))

3 коментара:

йоана балабанова каза...

Интересен поглед върху езика на любовта,господин Карагьозов,но бихте ли зарадвали своите почитателки като публикувате малко повече информация по този въпрос в личностен план?
Предварително Ви благодаря!

Мариян Карагьозов каза...

Любовта е чудесно чувство, г-це Балабанова. Любовта е чудесно чувство, но филмът е изпълнен с предразсъдъци.
Какво точно искате да знаете в личностен план?

boygeorge каза...

Az mnogo obi4am da pravq lubov!

Pravq lubov po tri pati na de!

Eto sega dokato otvarata ot Viagra zavira Stefaniq 6te mi podade kolosanite 4ar6afi /ol ima petna po tqh? /

Otvarata e gotova / o ne ima vid na granqsala voda!/

MAi vsi4ko 6te pravq otna4alo

Az mnogo obi4am da pravq lubov!

Pravq lu.....


E Mariane taka e v dne6no vreme.Lubovta e sex i ni6to pove4e.Ne za vsi4ki,no vse pak e taka.Struva mi se 4e 6tom o6te ima hubavi filmi i lubovta ne si e oti6la.