Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-01-15

Благотворителността като шоу


По повод новото шоу на bTV у мен се породиха няколко въпроса. Първи въпрос - защо тази година медията не взе участие в инициативата "Българската Коледа"? Ако съображенията са принципни и отговорът е, че това са кампании, които не решават проблема из социалните му корени, редно ли е да се прави друга подобна кампания?
Ако не това е отговорът на телевизията, очаквам да чуем друго внятно обяснение.
Втори въпрос - ще бъде ли извлечена печалба от шоуто? Парите от рекламни клипове по време на излъчванията - цената е 5800 (словом: пет хиляди и осемстотин) български лева за тридесет секунди рекламен клип в най-гледаното време - ще бъдат дарени или ще останат за телевизията? Парите, които ще се съберат от хиляди обикновени хорица чрез sms-и за много часове ще са равни само на 1 минута приходи от теливизионно време... Да не говорим колко е грозно правенето на пи-ар с това, че си помогнал. Важен въпрос е дали телевизията би се ангажирала с такова сложно начинание, ако липсваше финансова изгода?
А ако - както предполагат всички - има такава - това не е ли злоупотреба със съчувствието на хората?

Ще споделите ли това с нас, синьорес империалистас?
Пардон, аз заговорих за приходи от реклама, а това е светая светих на всяка медия. Няма да ми бъде отговорено.
То няма и смисъл.

P. S. В текста си "За великолепните благотворители" (в-к "Политика", бр. 197, 25-31 януари 2008 г.) Любослава Русева коментира по подобен на моя начин цената на роклята на Ани Салич, поканените милионери etc. Когато двама души, които се различават по всички показатели - пол, възраст, идейни и ценностни ориентации, образование, политически пристрастия и пр. - твърдят в един глас едно и също, е време цялото общество да се огледа. Разликата, поне според мен, е там, че Любослава Русева не се вглежда в дълбоките социални корени, а във външната страна на шоуто. Все пак, и тази критика е нещо на общия мълчалив фон.

Няма коментари: