Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-01-30

Безпрецедент?!?

Канна Рачева е овца. Това е най-мекият израз, който ми хрумва. Доказателство - в репортаж от ок. 2 мин тя използва точно 8 пъти (осем) измисленият от нея нонсенс "безпрецедент".
Това минава за съдебния "топрепортер" на bTV! Тя е "топ-" единствено в плюенето по съдебната система.
В репортажа си К. Рачева на няколко пъти употреби "от юридическа гледна точка", след което дрънкаше банализми, много далеч от правото. И няма как да е иначе, след като не е и помирисвала нещо, напомнящо поне малко на юридически факултет, библиотека или поне книжарница.
Поводът за цялото това словоблудство по всички телевизии са делата в Бургас - срещу Максим Стависки и Димитър Желязков.
Ползвам случая и аз да кажа две-три приказки.
Не бива да разглеждаме тези случаи извън световните тенденции. Като цяло, в съвременното право се върви към хуманизацията му - напр. присъда от 30 год. се дискутира дали не е равна на доживотна, намаляват се редица наказания и се обсъждат техни алтернативи; мнозина автори поставят под съмнение въобще идеята за затвора.
Първо случаят Стависки.
Има казуси, при които виновните за катастрофи с жертви, поради чисто съдебно минало и пр., се измъкват с глоба от 800 - 1000 лв. Максим получи условна присъда, плюс многократно по-високи по размер парични санкции. Това за паричните санкции е оправдано с оглед по-доброто му материално положение. Не беше и ясно обяснено каква е разликата съдът да отхвърли иск и да не допусне иск по допустимост на жалбата. А тази разлика е от земята до небето.
Няма да я обяснявам сега, късно е, а и не искам да върша безплатно работата на т.нар. съдебни репортери от всички медии, чиито неграмотни кохорти щурмуват Бургас тези дни.
Случаят Желязков.
Практиката на споразумения с прокуратурата е измислена на Запад. Прилага се в много страни, за да се спестят обвиненията, че процесът е тромав; доказването на подобни тежки престъпления е изключително сложно и трудно, свидетелите са в опасност, често отказват да свидетелстват, процесуални трикове позволяват на ловки адвокати да размотават съда с години - не само у нас.
Присъдата в момента е реална. За времето, което Желязков е в затвора, може мрежите му да бъдат разбити, защото остават без контрол. Редица от местните бандите се намират поне за кратко зад решетките и регионът се поуспокоява.
За да вършат по-качествено работата си, редно е журналистите да представят аргументирани, подготвени и професионално направени материали.
Всички ще сме по-доволни - и "аудиторията", и медиите, които ще бъдат следени с доверие и интерес.

Няма коментари: