Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-01-15

Единственият стандарт


Немската полиция "профилактира" демонстрант

Понятието "двоен стандарт" води началото си от това, че докато била "господарска на моретата" Британската империя поддържала политика, според която сборът тонаж на двете най-големи флоти в света след нейната не може да е по-голям от британския флот.
Това - като предисловие.
Оказа се, че не само София има проблем с боклука. Проблеми с отпадъците има и в Италия.
Всички проследихме по големите световни телевизии разправата с протестиращите сардинци. В съзнанието ми се запечатаха кадрите, в които група полицаи млатеха млад мъж, той успя да им се изскубне, побягна, спъна се, те го догониха и продължиха да налагат с гумени палки и ритници. По подобен начин се разправяше франската полиция с бунтовете в предградията - костенурки от щитове, сълзотворен газ, гумени куршуми, белезници, водни струи...
Къде е проблемът, ще попитате? Полицейските мерки срещу безредици навсякъде по света са еднакви, ще речете.
Да, именно защото са еднакви.
Ако български (румънски, арабски, азиатски, латиноамерикански и пр.) полицаи постъпят по този начин, правозащитниците ще ореват орталъка - нарушени права, ауууу...
А къде сте вие, господа, когато това става в собствените ви държави? Къде сте, когато датската полиция премахна една култова младежка комуна, известна в цял свят, и то я премахне не от някое забутано място, а от Копенхаген. И вярно ли е, че тогава там бяха да събират ум, разум и опит френски (видяхме ги в преградията), английски (виждаме ги как действат по стадионите) и италиански полицаи (наблюдавахме и те как демократично бият).
Изводът – полицаите бият на много места по света, все пак това е гадната част от трудната им и рискована професия. Понякога се и налага да бият. Нечестно е обаче отношението. В „Красна поляна” не може, тъй като това е „туземната” България. Във Франция и Италия може, тъй като това са „демократични страни”. Свикнали сме да наричаме това несправедливо отношение „двоен стандарт”. Проф. Чомски ни поправя – това е единственият стандарт на високомерието, наложило си маската „цивилизация”.

1 коментар:

Иршад каза...

http://palestinian.ning.com/profiles/blog/show?id=1970466:BlogPost:21449