Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-02-02

Пак за избирателната система.

Този постинг е своееобразно продължение на текста ми, озаглавен "За императивния мандат и невежеството" от 29 януари 2008 г.
( http://mkaragyozov.blogspot.com/2008/01/blog-post_5067.html )
По повод множеството въпроси във връзка с предни публикации, искам да изясня:
Да, трябва да се състезават личности, но определено не съм съгласен, че решението е мажоритарна система.
Тезисно давам някои разсъждения.
Трябва да се въведе граждански контрол и участие, но това не е въпрос на законови или административни мерки. Идеи от типа на гражданската квота, каквато въведе БСП, са добри. За съжаление, понастоящем свежата идея на розовата партия не работи ефикасно.
Възможно решение: гласоподавателите да имат право на преференции. Редно е обаче да не се поставят неизпълними условия, както беше на изборите за Европарламент - 15% преференциален вот за даден кандидат. Статистиката сочи, че дори и в развити демократични общества, ако се въведе изискване за над 5-10% събрани предпочитания, това просто не работи. Идеята за различна тежест на гласовете според образование и имуществен ценз ми се струва доста опасна - повечето университети функционират като печатници за дипломи, така че този критерий губи смисъла си. Ехтящата чалга на студентския празник 8-ми декември трябва да е ясен сигнал, че формалното образование не е обективен критерий.
Колкото до имуществен ценз - това значи бавното, но сигурно мутризиране и мафиотизиране на държавата. Голяма част от хората в пост-съветското пространство, които забогатяха много, не са най-добрият пример за кристално чист морал и минало.
Системи с различна тежест на гласовете са изживели времето си (поне по моя скромна преценка) и са твърде трудно приложими поради изключителната си сложност (справка драмите в изборните комисии при отчитане резултатите дори на много по-прости системи).
Няколко извода. До този момент няма оспорен резултат на парламентарни избори у нас. При всички местни избори, които са мажоритарни, Върховният административен съд се оказва заринат с дела. Т.е. не бива да се рискува с чиста мажоритарна на национални избори (допълнителни аргументи и литература по въпроса вж
http://mkaragyozov.blogspot.com/2008/01/blog-post_5067.html
Важно е общественото мнение, което да порицава и поощрява. Евентуални мажоритарни елементи съ добре дошли, ако не се копира механично неприложим чужд опит и се спазва златната среда (щях да го напиша на латински, ама пусти страх да не сбъркам... :))).

Няма коментари: