Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-02-14

Третият празникНа 14 февруари празноглавите фифиритки и техните приятели празнуват Св. Валентин. Тези, дето се правят на традиционалисти - Трифон Зарезан.
За едните това е добър повод да купят нещо шаблонно - шоколадови бонбони, балон, цветя, вино или плюшена играчка, а за другите - да се напият.
Да купуваш каквото и да било на приятелката си, при положение, че утре пак ще я обиждаш и/или биеш, не ми се струва смислено. Дълбоко се съмнявам, че комерсиализираният празник може да те накара да усетиш любовта си по нов начин, защото, мисля си, за всеки я е нещо индивидуално и много лично, та ми е чудно как един и същи ден може да е символ на така различни връзки. Впрочем, той св. Валентин е лекувал разни епилептици и с помрачен разсъдък... За тези пък, които си търсят повод, поводите са като градски транспорт - на няколко минути все идва нещо.
Днес е и Успение Кирилово. На 14 февруари 869 г. в Рим издъхва единият от създателите на славянското писмо - Константин Кирил Философ, братът на Методий.
Според християнската догматика, по-голям празник е не рождението на даден светец, а денят, в който той се явява пред Бога и от който ще може да се радва на вечно блаженство.
Константин е наречен Кирил Философ заради голямата си книжна премъдрост. Подадинето му към философия и поезия е още от времето, когато негов учител в школата Магнавър в Константинопол е патриарх Фотий. От всичките му изяви след това личат дар-слово, висока култура, способността дори и най-заплетени теологични въпроси да бъдат обяснявани съвсем логично и на достъпен език. Енциклопедист, Кирил е изпълнявал мисии при арабите (владеел е арабски, иврит и е познавал добре Корана), при хазарите, в Моравия...
Макар и по-млад от брат си Методий, той има по-висш църковен ранг, затова името му се изписва първо.
След кончината си, св. Кирил е погребан в римската църква "Сан Клементе", където гробът му и до днес е обект на почит както от славянските страни и народи, така и от католическата църква, където също е много високо тачен.
Равноапостолните братя св. св. Кирил и Методий са обявени от папа Йоан-Павел ІІ за небесни съпокровители на Европа.
Айде, които празнуват св. Валентин, да ходят да си плюят в устите.

4 коментара:

Albinos каза...

Не знаех, че днес има и трети празник. Интересен пост си написал!

Мариян Карагьозов каза...

Радвам се да чуя, че на някого му е било интересно!
Също така гимназията ми се казваше "Константин Кирил Философ".
Поздрави!

Съзерцател каза...

Естествено, само един класик би се сетил за това.:)
Аз също, но понеже в България се възприема малко като Ден на философа (с такова впечатление останах покрай Жоро Каприев едно време:)), не се чувствам достоен да участвам и да се изказвам. ;)

Мариян Карагьозов каза...

Кой би се усъмнил, че само класик... :)))