Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-03-09

9 март

Днес е 9-ти март.
Много неща има на този ден - св. 40 мъченици от Севастие; тази година се случиха и Сирни Заговезни (Прошка), но всяка година това е една от дата на триумф на българския дух. На 9 март 1230 г. край село Клокотница, Хасковско, войските на българския цар Йоан Асен ІІ разбиват армията на епирския деспот Теодор Комнин. Селото е наречено Клкотница заради постоянния ромон от минералните извори там. Армията на Теодор Комнин е била съставена от някои от най-опитните наемници на своето време, но с победата си по-малката българска армия е доказала, че бойци, водени от мисълта за защита на родното огнище, са много по-мотивирани от всякакви наемници. Не бива да свързваме и деспот Теодор Комнин само с военното му поражение. Той е бил силен и амбициозен владетел, така че това само издига стойността на победата.
Преданието гласи, че след сражението, при което на българския цар се удава да плени цялата ромейска войска, Йоан Асен ІІ постъпил благородно и пуснал всички обикновени гръцки воини.
Повечето автори привиждат в това хитрост за печелене на популярност, но това е триумфът на духа и човечността. Учебникарското клише гласи, че това превърща България в най-голямата сила на европейския Югоизток. Това няма значение - важното е, че тогавашна България е държава и на духа!
По-късно българския владетел се жени за пленената принцеса Ирина Комнина, но това е една друга история...
Друга история е и за бележката на гръцки монах доста годинки след битката, че българският брат в техния манастир е много кофти човек - ти го поздравяваш, а той мърмори под нос - "Клокотница, Клокотница!"...