Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-03-26

Одрин падна!

През март 1913 г. българските дружини започват щурм на Одринската крепост. Със своите 24 форта на няколко пояса, широки 9 метра заграждения от бодлива тел, окопи, 524 оръдия и 59 600 - гарнизон, тя е считана за непревземаема. Площта на крепостта е 250 кв. км, като отбраняващите се разполагат с теснолинейна жп. линия и 180 понтона. Въпреки това, настъпление се налага, тъй като Одринската крепост поддържа надеждите за обрат у някои военни кръгове в Империята.
Срещу крепостта противостои 2 армия на ген.-лейтенант Никола Иванов. Обсадата е разделена на сектори, като основен е Източният под командването на ген.-майор Георги Вазов, брат на Народния поет.
Артилерийските маневри на българските пълководци въвеждат противниковото командване в заблуждение и отбраната на Източния сектор е отслабена.
Към 4 часа призори на 12 март пехотата от всички сектори безшумно се вдига и се хвърля срещу неприятеля. Бойците от 23 Шипченски полк не дочакват прерязването на телените заграждения, аги преодоляват и с вик "ура" удрят "на нож" окопите на противника.
Превъзходно се бият и воините от пехотните полкове - 29 Ямболски, 32 Загорски, 53, 57 и 58 полк.
На 12 срещу 13 март 10 Родопски полк подновява атаката. Под непрестанни разриви на артилерията те овладяват вражеските позиции. За да облекчат задачата на пехотата, българските артилеристи, с риск за собствения си живот, напредват под противниковия огън и с право мерене му нансят тежки загуби.
Нашите топчии проявавт бойно вмайсторство, изобретяват огневия вал и преградния огън.
След 8 часов пристъп, юнаците заемат всички турски укрепления в Източния сектор.
Конен отряд, командван от полк Гурко Мархолев пленява във форта Хадърлък османският командващ Шукри паша. Той предава сабята си на командира на 2 армия ген.-лейтенант Никола Иванов с думите: "Храбростта на българската армия е безподобна... на вашата армия никаква крепост не може да противостои...".
Междувременно кандидат подофицерът Михо Георгиев от с. Добрич, Елховско, побива трибагреника над джамията "Султан Селим", символ на Одрин.
Българи, Одрин падна!
Поклон пред героите!

2 коментара:

Съзерцател каза...

А след това пак "падна" обратно.
Язък за жертвите като се замислиш.
Прадядо ми е един от първите влезли в крепостта, отличен с кръст за храброст.

Мариян Карагьозов каза...

Ааа, то да беше само Одрин, с мед да го намажеш...
Героични деди. Казвам го съвсем без ккапка ирония, която някой би могъл да привиди.
Моят пък бяга от Одринско при разорението след Преображенското въстание 1903 г.