Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-05-15

Ан Накба


На 15 май 1948 г. е обявено създаването на държавата Израел За някои отва е повод за тържества, но за други е голяма трагедия.
В целия арабски свят този ден обаче е известен повече като Ал Накба (изписва се "ал", но се чете "ан" Накба, тъй като в този случай определителният член "ал" се уподобява на следващата съгласна). В превод ще рече Катастрофата.
Арабите наричат така този ден, тъй като при създаването на Израел 800 000 палестинци са принудени да напуснат родните си домове. Само от Хайфа са принудени да изоставят домовете си 60 хиляди палестинци; от Яфа - днес предградие на Тел Авив - 50 000... И все тъй нататък...
Според различните данни, арабското е ок. 60 - 70% от цялото население на Палестина. Въпреки това, според плана за разделяне, предложен от ООН, за бъдещата израелска държава се предвиждат 54% от територията на цялба Палестина, за бъдещата арабска държава - 45%, а останалият 1% - Йерусалим - ще бъде свободен град под международен контрол.
В резултат от войната от 1948 г., Израел заема 78% от историческата територия на Палестина.
Както се казва, за едни сватба, за други - брадва...

P. S. На самата дата - 15 май - в "София прес" имаше пресконференция на Н. Пр. Исмаил Хасан, посланик на Държавата Палестина в България. Със Съзерцателя бяхме на събитието и той направи запис на речта на посланика. Можете да проследите публикацията му и там да изгледате видеото:
http://suzercatel.blogspot.com/2008/05/blog-post_17.html

6 коментара:

Максим каза...

Драги Марияне,
това използването на цифрите е малко странно. Както сам знаеш в Хайфа и Яфо и до днес 1/2 жители са израелски араби - т.е. хора не напуснали страната 1948 година, ползващи права на израелски граждани. Въпросът е защо те са останали, а другите са си тръгнали.

Мариян Карагьозов каза...

При такива случаи най-добре е да давеме думата на независими източници:
например Доминик Видал:
http://mondediplo.com/1997/12/palestine
Можем пък да се доверим на еврейски източници, които говорят за палестинския екзодус:
http://mkaragyozov.blogspot.com/2008/05/blog-post_9837.html
В тези статии има немалко отговори, няма да ги преразказам. Само искам да отбележа, че множество палестинци, останали в границите на Израел, дълго време не получават гражданство, а когато това най-сетне се случва, те са ДЛЪЖНИ, за да не го изгубят, да живеят само и единствено в Израел - нито в чужбина, нито в Окупираните територии, нито никъде другаде.
Няма да коментирам странното словесъчетание "израелски араби".
Чувам, в момента в Израел имало евреи-виетнамци и евреи-китайци... Сигурно и те са живели в Светите земи преди 2000 години...

Максим каза...

Склонен съм да се съглася, че Израел не е изцяло демократично настроен към арабите, живеещи на територията й, но се опитва (не съм убеден в демократичността и на повечето държави в света). Тук говорим за 2 групи в Израел в момента - едните са израелски граждани - араби, което не знам защо звучи ужасно, това е като американски граждани - българи и прочее. Те попадат под същите права и задължения като останалите израелски граждани с изключение на военна служба. http://en.wikipedia.org/wiki/Basic_Law:_Human_Dignity_and_Liberty_%28Israel%29
Това е законът, койго ги третира като граждани на Държавата Израел.
* (a) All persons are free to leave Israel.
* (b) Every Israeli national has the right of entry into Israel from abroad.
Законът го разрешава, те имат израелски паспорт и прочее.
Добре е, че слушаш за нещата, които стават по света и особено в Израел, евреи-китайци са евреи, които са стигнали в Китай, преселвайки се от Вавилон 2 век пр.н.е. А във Вавилон са били - пише го в Библията защо и как.

Мариян Карагьозов каза...

Не казах ужасно, написах "странно словосъчетание".
Не искам да третирам темата граждани втора ръка или не, защото мисля, че това малко ни отклонява от първоначалната публикация за Накба. Впрочем, авторите на които се позовава Видал, са предимно нови израелски историци като Илан Папе и Бени Морис.
Странното е друго - всеки "Israeli national", каквото и да значи това, има правото да се завърне, в място, където е живял преди 2000 год., а Израел отказва правото на завръщане на хора, изгонени от домовете им преди 60 години. Хора, които все още пазят ключовете от домовете си.
Нямам нищо против израелските граждани, много от тях, например тези историци и мирните активисти, са доблестни и честни, хора, аз, както и те, се противопоставям на политиката на държавата Израел в случаите, в които я намирам за несправедлива.
Толкова. Мярка за честно и справедливо, разбира се, е лична.

Максим каза...

Относно историците - за съжаление в Израел е модно да заемаш позиции, които понякога са абсурдни - както крайно дясни, така и крайно ляви.
Относно israeli national - това са израелските граждани - законът за завръщане е друг - това, което приложих е законът, с който израелските граждани - т.е. тези с гражданство - не тези тепърва с гражданство да правят разни неща.
Иначе политиката на Израел никога не е била идеална, но в много отношения смея да твърдя, че е далеч по-демократична и позволяваща , отколкото политиката на съседите й.

militero каза...

Катастрофа е да, но защо най-накрая не кажем "квит" - 500,000 палестински бежанци срещу 1,000,000 милион еврейски?

Доста често Бени Морис се цитира погрешно, често пък се забравя да се каже колко според него са тръгнали от Палестина доброволно - 300,000. Илан Папе е доказан (дори в съда) мошеник, загърбва историята в името на политиката. Няма нужда и от намесване на 100 автора при наличие на няколко първоизточника (различно от източника).

Израел не иска да приеме тези "бежанци" - естествено, кой би приел агресивно-настроено население, което ще разбие демографски държавата и което (според проучвания на ООН) в болшинството си заявява, че не желае да живее тихо и спокойно с евреи. Да се създаде държава Палестина в ЗБ и Газа и да си ходят там ако искат. Не че биха отишли, нито израелските араби, не са глупави все пак и знаят за какво иде реч.

И защо на български трябва да казваме "екзодус", все едно няма български превод на тази дума? :)