Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-05-24

Едно, две, три... четири!

Едно, две, три и все тъй нататък до дванадесет броят абитуриентите. Какво изразява това броене? Че за толкова години сме се научили да смятаме до дузина ли, що ли? А според мен броенето би трябвало да приключи на 3 или 4. Около толкова се върти успехът в дипломите, щото.
Не искам да пиша за това как минавах покрай професионалната гимназия по селскостопанска техника (разбирай за трактористи и комбайнери) близо до НБУ и имах чувството, че съм в Бевърли Хилс - такива джипове и мерцедеси паркираха там. За това е писано доста. Не искам да пиша и за това, че хора, до онзи ден играли карти в час, надават шум до Бога, че са издрапали до заветните дипломи. И какво от това, че са ги сдобили? И за това е писано доста.
Не искам и да поучавам. Просто исках да споделя с вас един текст на Бойко Ламбовски, писан в 2006 година по това време.
Прочетете го. Ама наистина:

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2265§ionId=5&id=0001301

6 коментара:

wH1sp каза...

Марияне - вярвай или не, дали по повод на твойта публикация, или просто от върховна форма на простотия, но факт: днес видях на СУ пред Ялта абитуриенти с багер. Факт... неоспорим.

Съжалявам за емоционалния коментар, просто символиката е прекалено голяма :)

Мариян Карагьозов каза...

Коментатър ти е много "опасен", защото може да се тръгне по плоскоста - аз видях с трактор (верно видях), огромен американски камион с клаксон като йерихонска тръба, който минаваше под прозорците на СУ по "Левски", 15-метров "Хамър" (за Бога, кой би искал да прекара бала си в такава грозотия) и все тъй нататък...
Мисълта ми е, че вече сме виждали какво не и аз лично започвам някак да навиквам.
Да се чуди човек толкова ли са опустошени душите ни и да се смее ли или да плаче...

Pistache каза...

Ще рече човек, че не сте били абитуриенти преди 3 години, не сте надували свирка пред ресторанта и не сте се облекли "марково", както казва Бойко Ламбовски...
Не съм съгласен, че нямат модел абитуриентите - в цял свят от край време се провеждат балове, където "марково" облечени хора слизат от скъпи коли и се прегръщат с добре изглеждащи хора "с по-елитна физика" от другия пол...
Нима е лошо веднъж в живота си всеки да изпита това - всички очи да са вперени в него?
А що се отнася до емоциите и виковете, и броенето - вие да не сте монаси - в цитираната вече статия се казва, че завършването е само привиден повод за това отпускане - значи броенето до 12 е нещо странично, един детайл, който съвсем не е съществен, но и какво му има? Все едно да се сърдиш, че на тортата за рд има свещи, които отброяват изтеклите години...
И последно за багера - тук съм наистина на тотално различно мнение от wh1sp... Нима не съзнаваш иронията, която принизява всеки Майбах, Бентли или 12 метров Хамър, когато до тях застане машина, която има по-важно предназначене от пренасяне на задници от точка А до точка Б? Кой роди безумната мисъл, че багерът е машина за простаци, а БМВ-то - не!?

Мариян Карагьозов каза...

Пардон, ама свирка пред ресторанта не съм надувал. И Уисп май не надуваше. И с друго не съм съгласен - в доста по-богати държави баловете се празнуват доста по-скромно. Сигурно щото випускниците знаят, че занапред им предстоят още доста балове.
Ако багерът е гавра с "Мерцедес", мога да го разбера, но ако е самоцелна демонстрация на оригиналност - мисля, че не.
Дискусия да има, това беше идеята на публикацията. :)

wH1sp каза...

Напротив - надувах. Не е в това въпросът. В известен смисъл, pistache, си прав за това, че тук е прието това да е така наречения звезден миг на абитуриентите. Ама не мога да разбера защо това трябва да е като ден на амнистиите. Какво се получава? Както казва статията мама и тате стоят отстрани с някаква странна смесица от недоумение и гордост. Защо? Дали си спомнят и те миналите години, или просто си мислят, че нещо не е като хората. Понеже това дете за първи път го виждат в такава светлина - че щом дивее така, на какви ли още неща е способно :) Не може да минават абитуниентите, а отзад задръстена да ги чака линейката. Не може пешеходците да ги изчакват, нито всички да се съобразяват. Няма пластове в София, няма степенуване. София в тези дни е двумилионен град, който се държи като 10 000-ден, където всички се познават. Каквото е на игрищата и в чалга дискотеките, такова е и на абитуриентските балове. Какво всъщност се очаква? Валсове и джентълмени ли... Всеки от тримата коментиращи харесва тоя някогашен свят, само че него вече го няма.
А разликата с развити страни (като такива има не само на запад от нас) е друга - там просто средната работна седмица е по-кратка, хората избиват по нормални начини, а не чрез изродщини. Градът си е град и там се върши работа - можеш ли да си представиш Токио задръстено от абитуриенти? За "по цял свят" си в голяма грешка - даже ако искаш ще ти дам skype да си поговориш с човек, живеещ в UK, който оня ден ми се чудеше какви са тия неща, които ние правим тук.
Послепис: Прав си - надувахме свирките преди 3 години. Надувахме ги, защото сме страхливци да кажем какво наистина мислим.

Pistache каза...

Уви, романтиката на баловете се вижда само отвътре... а лъскавите лимузини се връщат в гаража...

p.s. аз пък бях бая смел оная нощ! ;)
Що се отнася до мнението ти, Марияне, че ни чакат още доста балове, дано да си прав...