Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-05-24

Празник или Катастрофа?


Палестинци са прогонени от родните си места, 1948 г.

Всеки медал има обратна страна и "всяка ода става реквием" (Иван Динков). В тази стара истина за пореден път ме убеди текстът на това открито писмо:

"Ние няма да празнуваме годишнината на Израел"

През май еврейски организации ще празнуват 60-годишнината от основаването на държавата Израел. Това е разбираемо в контекста на многовековните гонения, достигнали връхната си точка в Холокоста.
Независимо от това, ние сме евреи, които няма да празнуваме. Несъмнено вече е време да приемем разказа на другия, цената платена от други хора заради европейския антисемитизъм и Хитлеровата политика на геноцид. Както подчертаваше Едуард Саид, за палестинците Накба е същото, което е Холокостът за евреите.
През април 1948 г. - същият месец на злощастното клане в Дейр Ясин и смъртоносното нападение на пазара в Хайфа, влиза в действие Планът "Далед". Той разрешава разрушаването на палестинските села и прогонването на местното население извън държавата.
Ние няма да празнуваме.
През юли 1948 г. 70 000 палестинци са прогонени от домовете им в Лида и Рамле в най-големите летни горещини без храна и вода. Стотици умират. Това е известно като Маршът на смъртта.
Ние няма да празнуваме.
Общо 750 000 палестинци се превръщат в бежанци. Около 400 села са заличени от картата. Но това не слага край на етническото прочистване. Хиляди палестинци (израелски граждани) са прогонени от Галилея през 1956 г. Още много хиляди - когато Израел окупира Западния бряг и Газа. Според международното право, потвърдено и от Резолюция 194 на ООН, бежанците по време на война имат право на завръщане или компенсация. Израел никога не прие това право.
Ние няма да празнуваме.
Ние не можем да празнуваме рождението на една държава, основаваща се на тероризъм, кланета и изселването на други хора от тяхната земя. Ние не можем да празнуваме рождението на една държава, ангажирана дори в този момент с етническо прочистване, нарушаваща международното право, налагаща ужасни колективни наказания на мирното население в Газа и продължаваща да отказва на палестинците техните човешки права и национални въжеления.
Ние ще празнуваме, когато араби и евреи заживеят като равни в един мирен Близък Изток."
Следват 105 имена с подписи.

Оригиналният текст на отвореното писмо можете да видите в броя на в-к "Гардиън" от 30 април 2008 г. ето тук:
http://www.guardian.co.uk/world/2008/apr/30/israelandthepalestinians

Новини от Газа ето тук:
http://www.maannews.net/en/index.php?opr=District&ID=10

Няма коментари: