Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-06-22

22 юни

На 18 декември 1940 г. един луд, неудачник и бивш бояджия, в онзи момент ръководител на Германия, утвърждава плана "Барбароса" за нападение над Съветския съюз. Точно така, познахте, онзи зловещ психопат е Адолф Хитлер.
Според плана Червената армия трябва да бъде разгромена за 3 месеца, Москва и Ленинградз да бъдат превзети, за да се достигне до линията Архангелск - Волга.
В ранното утро на 22 юни 1941 г. пълчищата на Райха, смазали и сломили цяла Европа под дивашкия си ботуш, атакуват СССР. Границата е прегазена от 4 600 000 войници, 5000 самолета и 3700 танка.
Започват най-усилните дни за руския народ. Същевременно започва и началото на края на хитлеристките терминатори.
С непреходна слава се покриват защитниците на Брестката крепост, героите от Сталинград и Курската дъга...

Два етюда

Матросов, Александър Матвеевич (5.02.1924 - 27.02.1943 г.) - роден в Днепропетровск в Украйна. Рано остава сирак, учи в пехотно училище. След избухването на Великата отечествена война е изпратен на Калининския фронт. Служил в състава на 2 стрелкови батальон на 91-ва Сибирска доброволческа бригада (по-късно 254-ти гвардейски стрелкови полк от 56-та гвардейска стрелкова дивизия).
При боевете за село Чернушка, Псковска област, частите на Съветската армия попаднали под тежък картечен огън. Опитите за подавяне на картечните гнезда не сполучили, тогава Матросов, за да осигури атаката на своето съединение, запушил с гърдите си амбразурата на вражеския бункер. Тялото на Матросов било преградата пред куршумите на фашистите.
Посмъртно Герой на Съветския съюз.

Гастело, Николай - съветски пилот от ВВС. Още на 22 юни 1941 г. летището, на което бил разположен самолетът му, било обстреляно от вражеската авиация. Гастело скочил на мястото на стрелеца в кабината на своя бомбардировач и с точен картечен огън запалил и принудил да кацне неприятелска машина. Сваленият агресор бил известен немски ас с два ордена.
На 26 юни 1941 г. Николай Гастело и екипажът му получили задача да нанесат удар по танкова колона на настъпващата "кафява чума". Самолетът на Гастело бил подпален от противниковия зенитен огън. След кратка консултация екипажът - Гастело, още един русин, белорусин, украинец и немец - решава, че не иска унизителен плен. Металната им птица лети като запален факел към земята и се врязва в нацистката колона танкове и цистерни. Следва оглушителен взрив...
Кап. Николай Гастело изпълнява своя обет: "Каквото и да ни чака занапред, ще го минем и издръжим. Никаква буря няма да ни сломи, никаква сила няма да ни сдържи. Ако се разрази войната, ако врагът посмее да нападне нашата свещена земя, ние ще го запалим с огнена стена. Ако е нужно, за родината и живота си ще дадем."

Надписи от защитниците на Брестката крепост по стените й:
22 юни — 20 юли 1941 г.
"Нас было пятеро: Седов, Грутов И., Боголюб, Михайлов, Селиванов В. Мы приняли первый бой 22.VI.1941—3.15 ч. Умрем, но не уйдем! Умрем, но из крепости не уйдем.
Я умираю, но не сдаюсь! Прощай, Родина. 20 /VII—41 г."

Поклон пред героите!!!

Линкове:
Едно ново попълнение, посветено на Героите на Съветския съюз от войните:
http://www.warheroes.ru/

http://bibliotekar.ru/encGeroi/index.htm
http://gpw.tellur.ru/
http://www.iremember.ru/
http://www.svetskirat.net/index.html
http://artofwar.ru/
http://militera.lib.ru/

Няма коментари: