Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-06-06

Кефия... Ъъъ?!?


Примерен диалог:
- Какъв е този-бяло черен шал, дето го носиш, прилича на покривка за маса, която си взел от майка ти.
- Ааа, куфията ми. - отговарям аз.
- Куфия... Ъъъ?!? - спечелвам си учуден поглед.

Днес във Фейсбук (чудя се кога ще си изтрия тъпата регистрация там) ме поканиха да взема участие в световния ден за носене на куфии в знак на солидарност с Палестина. За мен този ден е всеки ден, когато вън не е 40 по Целзий - вече 4 години - откакто ми подариха първата куфия. След екскурзия в Египет скъп човек ми донесе куфия, защото знаеше, че искам. На събитието вчера, за което вече писах (http://mkaragyozov.blogspot.com/2008/06/blog-post.html; впрочем филмът беше страхотно въздействащ), стана въпрос дали мнозина от хората, носещи куфии, знаят за какво иде реч и дали това не е просто атрибут на радикалния шик, с който младите обичат да се кичат, без много да разбират символиката. Наистина, в Западна Европа понякога това е моден елемент.
Твърдя, че за мен не е така. Все пак, какво е куфията?
В арабския свят традиционно най-популярни са 4 цвята - бял, зелен, черен и червен. Тези цветове присъстват на флаговете на повечето арабски държави, включително и на Палестина. Семиотиците ги тълкуват по различни начини, като според една от версиите зеленият цвят олицетворява исляма, червеният - вярата на арабите от предислямската епоха (наречена "джахилия" - или невежество по отношение исляма), белият цвят - единството на арабите, а черният - тяхното славно минало и кръвта на героите. Според друга версия, зеленият е цветът на богатствата на земята, червеният символизира кръвта на враговете, белият - на арабското благородство, а черният - победата над враговете на исляма. Така наречената "монархическа" версия релевира всеки цвят с една от четирите най-велики арабски династии - бял за дамаските Умаяди, зелен за каирските Фатимиди, черен за багдадските Абасиди и червен за Хашимитите, претендиращи, че са преки наследници на Пророка Мухаммад, Аллах да го благослови и с мир да го дари, него и целият му дом (това е формула, използвана след всяко споменаване на името на Пророка. Сунитите не казват частта за семейството му). Шалът за глава, наречен кефия или куфия, е традиционна част от арабското облекло в страните от Близкия изток. Той може да се носи навит като тюрбан или прикрепен с обръч върху главата и с пуснати краища Най-често тези шалове също са в две разцветки - бяло-черна и бяло-червена.
Черно-бялата разцветка на шала е типична за палестинската традиция. Именно този тип палестински шал се превръща в символ на палестинското национално самосъзнание по време на арабските въстания през 30-те години на ХХ в. срещу колониалното владичество и масовата имиграция на евреи към територията на Британския мандат в Палестина. В онези времена, черно-белият шал се носи предимно от селското и работническо население – т.е. хората, които работят на открито. Материята на плата, от която се изтъкава палестинският шал, включва памук и вълна и така шалът изсъхва лесно и топли през студените сутрешни и вечерни часове от деня. Когато палестинските селяни се вдигат на въстание срещу британския мандат, палестинското градско население също започва да носи традиционния шал, за да затрудни британската армия при идентифицирането на членовете на въстаническите дружини.
В Йордания и Кувейт, части от Ливан и Ирак предпочитат бяло-червените шалове; в Египет, Сирия и, както вече стана дума, в Палестина - бяло-черното каре - в зависимост най-вече от присъствието на сунити или шиити. Дори нещо повече - например в Палестина шаловете могат да заявяват и политическата принадлежност - привържениците на по-левите фракции носят бяло-червената разцветка, а бяло-черната е предпочитана от симпатизантите на "Фатах", за разлика от ислямистите, които носят зелени шалове. Въпреки тези разлики, в чужбина всички палестинци, независимо към коя група принадлежат, носят бяло-черна пепитена кърпа като тази, с която неизменно ходеше Ясер Арафат. Именно Арафат превърна куфията в международен символ на солидарността и съпричастността с каузата на Палестина. Арафат носи традиционния черно-бял шал при всички свои публични прояви. Дори когато е облечен във военна униформа, палестинският лидер увива около врата си парче плат с черно-бели шарки, за да заяви своята отдаденост към каузата за опазване на националната идентичност, национална съпротива срещу израелската окупация и борба за справедливост. Носенето на палестински шал се превръща в негова запазена марка. Нещо повече, според някои наблюдатели самият начин, по който палестинският политик пуска краищата на шала само върху дясното рамо, а не върху двете рамена, както е по традиция, има допълнително символно значение. Носен по този начин, шалът в известна степен придобива триъгълна форма, каквато има и територията на самата на Палестина.
Днес палестинският шал има и още едно символно значение – носенето на този аксесоар към облеклото се превръща в израз на подкрепа за справедливата палестинска кауза. През 2009 г. стартира и проект на правозащитни организации за запазването на традиционното производство на черно-белия шал в самата Палестина, защото черно-белите шарки не са просто модна тенденция, която мнозина днес следват без да познават добре, а са графичен символ на духа на една горда нация, която защитава своето самоопределение.

10 коментара:

Pistache каза...

- Имате ли тениски на Че Гевара?
- Ъъъ, тия какво свирят?!

:)))

Мариян Карагьозов каза...

Велик коментар!!!
Твърдо, шефе, твърдо свирят!

Sham каза...

Марияне,ти си един от нас :)

Мариян Карагьозов каза...

Какво съвпадение!
Тъкмо открих блога ти през Руслан и добавих връзка в приятели и познати!

Bilyana каза...

Здравей :)Потърсих в Интеренет, кога е този световен ден за носене на куфия в знак на солидарност ? Официално ли е или е приумица на група хора в Facebook?

Биляна

Мариян Карагьозов каза...

Здравей!
Радвам се, че проявяваш интерес!
Мисля, че засега е само приумица, но добра :)), на група хора в Интернет. Но много празници така са започнали... :)

missra4id каза...

от къде да си купя нов палестнински-истински шал,че стария ми сдаде багажа?

Мариян Карагьозов каза...

Здравейте!

Има доста магазинчета около Женския пазар. По принцип там може да се намери. Ако няма тогава, когато отидеш, можеш да помолиш да ти поръчат и след някоя и друга седмица било някой от семейството, приятел или пък човек, с когото съответният продавач е в търговски отношения, когато пътува до Близкия изток, ще се върне и ти ще си имаш шал :))
Аз лично си подновявам шаловете по някаква подобна система, само че чрез приятели.

missra4id каза...

Благодаря от сърце,ще пробвам по този начин и ще пенсионирам стария 25 годишен шал...

Мариян Карагьозов каза...

Моля, няма защо, ако не стане така, дайте отново знак, ще се свържем по телефон или мейл и ще помоля някой приятел, който пътува или нещо такова... Ще го измислим някак, важното е стремежът на хората за шал да бъде удовлетворен :))