Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-06-08

Прашинки


Една страница

"Да живееш в миналото е додадно и самотно; от гледане назад ти се схваща вратът, а и се блъскаш в хората, които не вървят в твоятна посока."
Направо умрях от смях, като прочетох тази (без)мисъл на американската писателка Една Фърбър. И се смях много не защото се сетих за множеството афоризми за връзката между минало, посока и бъдеще. Не се смях и защото в самата метафора има грешка - ако вървиш напред и се блъскаш с хора, които вървят в обратна на твоята посока, защото гледаш назад, това значи, че не само ти гледаш назад, а дори има хора, които вървят натам. Смях се много, защото си припомних стария виц за бащата кроманьонец, който се карал на малкото кроманьонче, че е останало на поправки по много предмети.
Добре бе, сине, викал неандерталецът, по физика - разбирам, по математика - разбирам да си на изпит, ама по история защо не научи, бе, нали е една страница...
Та тъй и с американците. Не щат една страница история да научат.

Несъгласие с класика

Андрей Платонов: "Висш критик е бил Шекспир: вземал е готови, чужди произведения и преписвайки ги, е показвал как трябва да се пише и какво може да се направи по-нататък от изкуството, ако се приложи висша, творческа сила. Това е критика в идеален вид".
Съгласен съм с твърдението на руския писател за Шекспир. Бардът от Стратфор, чрез развитието на езика, което е осъществил, е спомогнал днес английският да е "lingua franca".
Наскоро обаче прочетох фраза на класика, с която не мога де се съглася.
"Който е беден и доволен, е богат и пребогат".
Социалистите се борим никой да не е доволен от бедността. Защото по-добре богат и доволен, отколкото беден и доволен, нали?

Няма коментари: