Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-06-13

Клубинг

Прави впечатление, че все повече в профили, във фейсбук и пр. на въпроса за интереси или хоби отговорът е едносложен (в пряко и преносно значение) - клубинг.
Любопитно що за интерес е това?
Да анализираме заедно.
Възникването на клуба е свързано с аристократичните традиции за събиране на съмишленици или хора с общ интерес. Клуб ще рече елитарност и затвореност.
Тези клубове, за които става въпрос, са отворени за всички. Привидният им демократизъм значи, че там можеш да се представиш за всеки, за когото пожелаеш. Да се самоизмислиш, точно така, както се самоизмисля симпатичното дете на Алфонс Доде - Тартарен Тарасконски.
Съвременният денс клуб не е място, където се събират единомишленици, там се стичат еднакво изглеждащи. И по-лошо - там се събират единомисленици, да простите езиковата ми инвенция. Няма лошо хората да изглеждат еднакво, има лошо, когато мислят еднакво. Ако въобще мислят.
В задачата се пита и друго. Как може, когато си на 16, т.е. законът забранява достъпа ти до такива места, хоби да ти е "клубинг"? Може би на тази възраст, когато някой те вкара вътре, си мислиш, че си прецакал системата, но, както винаги, системата те прецаква. Прецаква те, когато, ако си момиче, те "бройне" някоя мутра и пак същата система те пре...ва, ако си момче, когато те зарибят с трева или хероин.
Питам се, само за няколко години така ли успяхме да опустошим душите на децата - за мен - мои връстници, но за други - техните деца...
Такива ми ти интересни интереси...

И по-рано съм писал нещичко по темата, вижте го тук:
http://mkaragyozov.blogspot.com/2007/09/blog-post_28.html

3 коментара:

Pistache каза...

Клубинг звучи смешно :))
Ти говориш за дискотеки, а те съвсем неправилно се наричат "клубове" и "клубчета".
Имаше по едно време интернет клубове - Матрицата беше такова явление - можеше да влезеш с карта, на която гордо пишеше "Член на клуба". Това повече ми се връзва с идеята за съвременния не-елитарен клуб.
А иначе най-готини са клуб на Rolls, на Ferrari, на Porsche :)(точно свързващото звено, както ти казваш).

Мариян Карагьозов каза...

Даам, това са нелоши клубчета... Само, моля, напомни ми - за какво свързващо звено иде реч, че нещо не загрявам?

Pistache каза...

"събиране на съмишленици или хора с общ интерес"...