Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-06-21

Едно малко храбро селище

Всички сме чували историите как след Ньойския договор по границата между България ш Сърбия имало селища, които били разделяни през средата, така щото дори се стигало до куриози, че плевникът и външната тоалетна (с извинение, де) оставали в едната страна, а къщата - в другата държава - границата минавала през средата на двора!
В Палестина ни заведоха в едно точно такова селище. Идеята е била Стената, която Израел строи, да го разкъса и отдели от прилежащите му земи.
Според Израел Стената е за защита на заселническите селища, като плановете предвиждат тя да е с дължина 752 - 786 км. Състои се от 8-9 метрови бетонни блокове. Аналогиите с една друга стена в един германски град като че се натрапват от самосебе си...
Впрочем, през 2004 г. Международният съд в Хага постанови, че незаконните основания за строеж на Стената - незаконните според международното право израелски заселнически селища на Западния бряг - правят и Стената нелегитимна. Международният съд постановява, че в такъв случай се дължат обезщетения на палестинците за земите им, конфискувани за строежа на Стената.
Според редица наблюдатели често пъти става дума за целенасочена политика на Израел да разкъса палестниските територии - най-показателни са случаите в Калкилия и Източен Йерусалим.
При конфискациите на земи и градежа на съоръженията, израелската армия и полиция рядко се натъквали на съпротива, затова колко голяма била изненадата на всички, когато едно малко и никому неизвестно до този момент селища започнало люта и гневна борба за правата, земите и маслиновите си дръвчета... (Израел обича да разорава с булдозери земята и от 2000-та година насам, когато беше предприетат тази политика, досега са изкоренени ок. 1 189 400 дръвчета!)
Малкият храбър Bil'in се съпротивлявал в продължение на години, като неизменно рамо до рамо с жителите му били и шепа израелски мирни активисти, противопоставящи се на политиката на собственото си правителство по отношение на палестниците, както и членове на движенията за солидарност от целия свят - от Европа през двете Америка, та чак до далечна Австралия и Япония...
Аз спирам дотук, защото повече можете да научите от долния линк на френски и английски, на него можете да гледате и различни видео-записи и документални кадри.

http://www.bilin-village.org/index.htm

За всяко поколение има места, които надрастват географското си значение и стават символ на някакъв идеал - за прадядовците ни - Батак и Шипка, след това Одрин, Булаир и Чаталджа; за нашите дядовци - фронтовете по цялата планета, на които честните люде даваха отпор на фашизма - от Тахо и Гуадалахара през Москва и Сталинград до Берлин...
Нашите бащи живееха с новините от 1968 г. - Париж, Чехословакия, по-сетне - Виетнам; по-големите ни братя се радваха на падането на Берлинската стена, а за нас остана дългът да знаем имената на селища като Уади Фукин и Bil'in... И да се борим!

Няма коментари: