Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-06-13

Символите на България

Или за класацията за символ на родината ни

Трудна работа е да избираш символ на каквото и да е.
Особено пък на цяла страна.
Винаги се появяват мрънкания защо това, а не онова, поради що не един, а друг обект.
По-общо казано, всеки символ трябва да отговаря на сложен набор от характеристики. Ето някои от тях: да представя същностни черти, да е разпознаваем, да има код и разчитаемост (колкото по-широк, толкова по-добре - по-благо е общобалкански, отколкото само български, за предпочитане - европейски, отколкото общобалкански), да е свързан с репрезентираното...
Да видим сега как се справя с всички тези изисквания кампанията "Символ на България".
Подбрани са три категории - природни забележителности, културно и историческо наследство и храни и напитки - от които трябва да бъде избран глобален символ на отечеството ни.
Първо, не може глобален символ просто така. В зависимост от аудиторията, таргет-групата или както там искате го наричайте, символът трябва да варира. Не е едно и също дали става въпрос за балгарски символ в България или пред света, ако е за "пред хората" това символът-запазена туристическа марка на таковината ни ли ще е? Въпросите могат да се обвържат с това какви видове туризъм ще развиваме и все тъй нататък. Питанията обаче са доста повече, отколкото отговорите.
Да видим някои особености и по категории.
Във всичките три категории люшкането е от безкрайно общи до невъзмутимо лични идеи.
В графата "Природни забележителности" едновременно са ни предложени Балкана, Белоградчишките скали (все едно те са нещо различно), еделвайс и пещерите в България. Удивително! А ако изберем Балкана, Белоградчишките скали ли ще сложим като картинка на Балкана?
Сред културното и историческо наследство открих роза и розово масло. Изтъпях. Мислех си, това е природа. Карай.
Българският фолклор, четем ред по-надолу. Пак неумолимо се изправяме пред въпроса какво ще е представянето на фолклора? Ако мислим във визуални образи - каква картинка; ако мислим в звуци - коя песен, мелодия, инструмент?
Боянската църква (при все че е защитен обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО) и Рилската обител са абсолютно неразпознаваеми извън pax orthodoxia, и категорично не са физиономични. Манастири и църкви дори в България наспорил Господ, да не говорим за Гърция, Русия и къде ли още не. Горе-долу за Мадарския конник важат подобни съображения, като при него обаче люшкането е към прабългарското, варварското. Наистина е трудно да бъдат обединени в едно тракийската, прабългарската и средновековната ни християнска култура. Така разположени, лично на мен предложенията не ми създават усещане за континюитет, а по-скоро за безразборно намяткване на каквото първо хрумнало.
Но най-готино става в раздела "Храни и напитки".
Първо, там са най-малко уникалните неща. Ракия пият навсякъде на Балканите. Дори названията кюфте и кебапче са с близкоизточна етимология - арабско-персийско-турска.
Преди време, в една своя статия, Александър Кьосев се гавреше с подобни инициативи за символи и твърдеше, че за символ трябва да издигнем "banitza". Пародирайки подобни аргументи, културологът редеше доводи като - използа се в ежедневния живот (нещо много важно) и пр. Статията беше много готина, съжалявам, че не мога да я открия в нет-а, но очевидно е, че някой сериозно смята - баницата е добра национална емблема...
Лютеница... Смазващо
Опаааа... шопска салата... Любим момент. Знаете ли, че тя е толкова "традиционна", че е измислена през 70-те години. Изключително аргументирана дискусия за българската кухня и социалната история можете да прочетете тук:
http://anamnesis.info/forum/index.php?topic=372.0
http://anamnesis.info/forum/index.php?topic=372.15
http://anamnesis.info/forum/index.php?topic=372.30
Всички митове за доматите и шопската салата са направени на салата от участниците във форума на електорнно-историческо списание Анамнезис и особено от моя приятел Стефан Дечев.
Преди дни слушах едно семинарно занятие в НБУ, водено от Лора Шумкова, посветено на местата на памет. Там обсъждахме някои от софийските "места на памет", включително и храмът "Св. Александър Невски". За мен липсата му сред предложенията беше изненада. Разбира се, ставропигиалният храм се сблъсква с възражения от подобен род на тези за Рилския манастир, но аз само казвам, че липсата му след предложенията събуди у мен изненада. Подобен огледален двойник на хълма Царевец в Търново е Асеновата крепост в Асеновград, която също не е попаднала сред номинираните. Което според мен иде да покаже, че, след като има двойник, един символ не си върши добре работа на символ.
Айде, и умната за какво ще гласувате.

1 коментар:

Pistache каза...

Да, шантаво са подредени предложенията. Дотолкова, че изобщо не успях да се ориентирам и не гласувах, като разгледах сайта преди време.
На мен идеите за популярни сгради и туристически обекти първоначално не ми харесаха, но трябва да призная, че после разгледах монетите на другите държави от евро-зоната и видях, че почти всичките са сложили хора на гърбовете - от Моцарт за Австрия до папата за Ватикана. И това съвсем не е гот. Ето защо Рилският манастир и розата взеха повече да ме кефят. Лошото е, че и двете не са чисто български - манастирът е както символ на България, така и на християнството, както ти отбеляза, а пък маслодайната роза е пренесена у нас от изток преди по-малко от половин хилядолетие...
Ритон от Панагюрското съкровище е добра идея (само Кипър и Гърция са сложили археологическа находка, която да подсказва за древното население по земите; гърците са сложили стара монета, което е адски добро попадение сп мен). Киселото мляко също го смятам за оригинално, но и малко майтапчийско за символ на монета.