Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-08-26

Историята се смее последна

"... човечеството, смеейки се, се прощава със своето минало."
Карл Маркс

"Историята се смее последна" - така озаглави едно свое блестящо есе професорът по културология и литература в Манчестър Тери Игълтън. Ще ползвам изречението като надслов, под който да кажа две-три злобни приказки.
Когато преди няколко месеца някои хора бяхме против независимостта на Косово, други викаха - "сръбски мекерета" и "сърбомани"... Тогава едната страна, към която принадлежах и аз, твърдеше, че независимост на Косово ще се отрази дестабилизиращо на рамката на международните отношения. Възразяваха ни, че ефект на доминото нямало да има. Къде сте, бре, анализатори (в буквален смисъл лизатори)?
Същите се обаждаха - "Косово е уникален случай". Очевидно днес им е трудно да обяснят уникалността на шиптърския казус на абхазците или осетинците...
Уникални случаи наспорил Господ.
Англия раздели нарочно зле границите в Азия (между Индия, Пакистан, по-късно отцепилият се Бангладеш, Афганистан), за да има поводи да се намесва. Неведнъж съм цитирал случая с лорд Маунтбатън, който прокарвал граници по картата без да има ни най-малка идея кое племе кои земи обитава и дали няма да бъде разпокъсано. На тръгване от Индия той казал на помощника си, че свършили добра работа...
Последиците виждаме днес - сепаратизъм и междуособни изтребления... Според известната крилата фраза - който сее ветрове, жъне бури...
Историята се смее последна!
САЩ научиха този (римски) урок от англичаните и от векове винаги са се стараели да намерят удобни клиенти, за да се бъркат в чужди работи, първо само в Западното полукълбо, а по-после - навсякъде по планетата. (Нека само си спомним афоризма на Марк Твен, че американец е човек, който обича да си пъха носа в чужди работи, но много мрази някой да му се бърка в неговата работа.)
Този път обаче тази изпитана тактика се обърна срещу залязващите задокеански провокатори...
Историята се смее последна!
Горчивите плодове на британскат политика стопанисваме днес.
Кога ли ще дойде време да берем тези на Косово? Дали пък вече не е дошло?
Тя, Великата учителка на народите - Историята, не бърза. Твърде заета е да ни се смее...

Не ме разбирайте погрешно, просто съм за равни и справедливи стандарти. Или спазваме териториалната цялост и не може независимост ни за Косово, ни за Абхазия и Осетия, или щом може за едните - трябва да може и за другите!

Преди век и половина в една своя острословна статия Любен Каравелов се жалеше, че докато в Италия действа Гарибалди, наука и техника се развиват бързо, на Сахат тепе в Пловдив правоверните чакат да гръмне топът за Рамазан, а коконите варят дренки за сладко. И днес така - светът е на прага на интересни трансформации и вълнуващи събития, а новите кокони се радват на "мурйенциту".
Айде със здраве!

Няма коментари: