Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-09-12

9-ти септември

Юрий Асланов наскоро написа, че макар във всички национални истории да има дати , които могат да разделят, само българите се делим по въпросите за миналото и не гледаме в бъдещето. Този коментар, разбира се, е правдив, но все пак не мога да остана равнодушен към опитите исторически събития да се подменят и затова и аз ще хвърля някоя и друга съчка в разпалените страсти по темата за 9-ти септември 1944 г.
Началото на 40-те години. Пещите на Аушвиц издимяват ежедневно 2000 души на възбог.
Над по-голямата част от Стария континент е паднала дълбоката сянка, хвърлена от пречупения кръст. Самият пречупен кръст добре отразява уродливата същност на човеконенавистната идеология.
Срещу проклятието фашизъм, нацизъм се борят всички смели и честни хора.
Какво се случва на борците в България?
Според различните данни само за периода на Втората световна война са арестувани между 33 892 и 64 345 души; доказан е броят на поисканите смъртни присъди - 12 641, както и на осъдените - 1590, плюс 1133 души, получили доживотен затвор.
Това е само за тези, изправени пред съд. Без съд и присъда са убити още над 3000 души, членове на бойни групи. Десетки хиляди пострадали ятаци и близки, 31 000 интернирани...
В подземията на Дирекция на полицията са извършвани чудовищни неща, които и най-големите садисти не могат да си въобразят. Но не и фашистите! Те удряли с чук по главата, стягали със зловещата "костенурка" - две полусферични скоби, затягани с винт около черепа до смазването му...
Въпреки грозящите ги мъчения, затвори, бесилки съпротивата се разраства. Само акциите на бойни групи в градовете бележат следния ръст - 150 за 1941 г., 371 - за 1942 г., а в 1943 г. - 1600!
Така че, ако не друго, деветият ден от септември месец винаги трябва да остане празник на избавлението на България от кафявата напаст.

А ето и какво съм писал по повода миналта година:
http://mkaragyozov.blogspot.com/2007/09/blog-post_09.html

А ето и един международен химн на всички антифашисти - "Bella ciao" на "Modena City Ramblers".

Няма коментари: