Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-09-23

Телевизионна независимост?

Всички медии ни проглушиха ушите с Независимостта. Няма лошо, даже има хубаво.
И все пак има лошо.
Дразнят ме няколко неща.
Защо институциите, хората и медиите се сещат за нещо, само когато годишнината е кръгла?
Мигар не можем да осмислим уроците на (хронологично): саможертвата на Апостола, 3-ти март, Съединението и Независимостта, ако годината не е юбилейна? Ние някакви мисловни кученца на Павлов ли сме, та мисловните ни рефлекси да реагират само на дразненото от точно число?
Друго много вбесяващо е лицемерието. Сед като цял ден са ни говорили за Денят на Независимостта, bTV и Нова си позволиха да стратират риалити-шоутата си точно на 22 септември. Вариантите са два - или това е престъпна глупост, или е съзнателно търсена провокация към общественото мнение. Ако е второто, съзнавам, че всеки критичен глас само изпълнява по-добре замисъла на телевизиите, но при подобни безобразия не бива да се мълчи!
Изборът на дата обаче е малкият дявол. Големият сатана, лукаво лицемерен, е стаен в друго. Едно са приказките за свобода на духа, а нещо съвсем друго - тези телевизионни формати. Тяхната цел е много проста - да набавят зрелище. Но не само това. Античната формула за хляба и зрелищата гениално е преобърната. Защото по време на игри римските цезари раздавали на тълпата хляб, докато при новия тип постмодерни зрелища ти сам и доброволно откъсваш от хляба си, за да пратиш безсмислен sms.
Пък и не на последно място по важност - шоуто те вкарва в дълбокия безпросветен мрак на духовната нищета и в мрачните тъмници на духа. А измъкването от тези окови е много по-трудно и страшно от коя да е битка с оръжие в ръка в защита на Съединението или пък Независимостта. Абе, онова там, дето го честваме днес, каквото беше....

Няма коментари: