Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-10-18

17 октомври – Международен ден за изкореняване на бедността

16 октомври е обявен от ООН за Световен ден на прехраната, а пък 17 октомври – за Международен ден за изкореняване на бедността по света.
Правото на храна е признато от Всеобщата декларация за правата на човека през 1948 г. През 1966 г. Общото събрание на ООН го включва в Международния пакт за икономически, социални и културни права (открит за ратификация на 16 дек. 1966 г. с Рез. 2200А (ХХІ). Пактът е ратифициран от нужния брой страни и влиза в сила на 23 март 1976 г. До момента са го подписали близо 160 страни.
Правото на подходяща храна е записано и в конституциите на двайсетина държави.
Всичко това е чудесно, но не съм сигурен, че храни гладните.
Двата дни са пряко свързани, тъй като набелязаните проблеми са в тясна връзка.
В началото на Третото хилядолетие повече от 1 млрд. души по света живеят с по-малко от 1 (един) USD дневно, считано за граница на абсолютната бедност, а почти половината от населението на земята живее с под 2 долара на ден. Огромен процент от тези хора са жени.Близо милиард са неграмотните – 860 млн. възрастни и над 104 млн. деца. 70% от тях са жени. Според ЮНЕСКО всеобщото начално образование би струвало на света, на целия свят, 11 млрд. USD годишно. Това е само ок. половината от сумата, която американците дават за сладолед! Не е нужно да казвам, че проблемите на бедността са пряко свързани и с проблемите на достъпа до образование.
1,4 млрд. души по света нямат достъп до здравословна питейна вода. Те водят ежедневна борба за оцеляване и достъп до ресурси. Това е предпоставка за разпространение на болести.
И през миналата година 11 млн. деца под 5 години ще умрат оп причини, които лесно биха могли да бъдат предотвратени.
От 1990 до 2000 г. в Африка абсолютоното число на хората, живеещи изключително бедно, е нарастнал със 140 000 000.
Повече от 800 000 000 души си лягат гладни всеки ден... 300 000 000 от тях са деца. От тях под 10% са жертви на бедствени ситуации. За останалите 90% недохранването и липсата на пълноценна храна са постоянно положение.
На всеки 3,6 секунди по един човек умира от глад. Най-често това е дете под 5 год. Докато прочетете това, едно дете е издъхнало. Това прави по над 1000 деца на час.
Тези цифри се равняват на три вълни цунами месечно. Всяка година 6 милиона деца умират от недояждане преди да навършат 5 години. Огромното мнозинство от тези хора умира от една и съща болест, наречена бедност.
През 1960 г. Африка е сериозен износител на храни. Днес тя внася 1/4 от необходимото й зърно. Срещу всяка единица помощ от страна на богатите за бедните страни стоят ок. 8 пъти по-големи субсидии за тяхното земеделие. Понастоящем 40% от африканците ежедневно не получават достатъчно храна.
Намаляващото плодородие и ерозията на земята, липсата на вода и болестите са довели до намаляване с ¼ на производтсвото на хрлани per capita за 25 год. Същевременно населението на Земята се увеличава. Това обяснява защо ок. 70 на сто от гладуващите живеят в селата.

За още информация можете да прочетете тук:
http://mkaragyozov.blogspot.com/2007/10/blog-post_16.html
http://mkaragyozov.blogspot.com/2007/10/blog-post_15.html

Няма коментари: