Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-10-28

Време да из-"Вик"-аме

"Фото Стоянович" на Евгения Иванова стана тазгодишният победител в конкурса на фондация "Вик" за български роман на годината. Авторката не е професионална писателка, а книгата е първата й художествена творба.
Наградата от 10 000 лева и превод на произведението на английски език се присъждат за пети път от англичанина Едуард Вик.
Останалите номинирани бяха Алек Попов ("Черната кутия"), Александър Секулов ("Колекционер на любовни изречения"), Елена Алексиева ("Рицарят, Дяволът, Смъртта") и Теодора Димова ("Адриана") и криещият се зад енигматичен псевдоним Пип Волант ("Мамка"), който взе наградата от 1000 лв. чрез вота на читателите, които гласуват по интернет.
Журито се състоеше от проф. д.ф.н. Валери Стефанов, литературен кртик и до миналата година декан на ФСФ на СУ "Св. Климент Охридски", доц. Георги Лозанов, кинорежисьора Андрей Слабаков, еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева и проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".
В петото издание на конкурса тази година организаторите включиха като съпътстващо жури и пет известни имена - народната представителка Мая Манолова, бизнесмена Христо Ковачки, "Мис България" Таня Карабелова, Галя от ексдуета "Каризма" и футболиста от "Левски" Николай Димитров.

Първо, съставът на журито никак не ме респектира. Имената на Валери Стефанов, Георги Лозанов и Боряна Христова безспорно тежат на мястото си. Андрей Слабаков се отличава с иключително нестнадартен поглед, затова е подходящ за литературно жури. Какво обаче прави сред тези имена Меглена Кунева? Тя е юрист. Един от най-блестящите български литературни критици, Владимир Василев, сащо е бил правник. Само че до този момент М. Кунева не е дала особена заявка за литературна гениалност или сериозен литературно-критически талант.
Съпътстващото жури - спаси, Боже, мене раба твой грешен! За Мая Манолова и Христо Ковачки - виждам някакви основания, те се водят за грамотни хора, ама другата троица? Футболистчето, манекенката и певичката какво са написали до този момент, че да преценяват? Не какво са писали, какво са чели? Списание "Стори" сигурно. Или пък "Блясък"? Помози, Господи, простете и вие четиридесет светци от Севастие...
Имам отлични впечатления от другите три текста - "Черната кутия" на Алек, "Колекционер на любовни изречения" от Александър Секулов и "Адриана" на Теодора Димова. Без да може да достигне таланта на баща си, сама по себе си идеята на Адриана Димова за "дописване" е много интересна.

Промених първоначалната публикация, в която остро критикувах Евгения Иванова, не затова защото изказаното от мен мнение беше твърде крайно, а тъй като просто промених мнението си за текста и авторката.

1 коментар:

Мариян Карагьозов каза...

"Номерът не е в това да получиш награда и да се откажеш от нея, а цял живот да се държиш така, че на никому да не хрумне да те награждава" - това беше казал Кокто по повод Нобела на Жан-Пол Сартър и аз съм съгласна с него", коментира Евгения Иванова, когато й връчиха приза "Вик" за български роман на годината."

Ама фарисейщина, а?