Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-10-24

Заложна къща

Не по Деян Енев

В нашия блок, на ъгъла, откриха заложна къща.
Някои религии, например ислямът, се противопоставят на лихварството. Счита се, че е неестествено парите да нарастват от самосебе си. Това влече сложни догматически въпроси за чудото и божията намеса.
Пък и наистина - сайбията на заложната къща до нас по цял ден нищо не прави, пък богатее. Това ако не е цяло чудо?
Но не това е най-важното. Нека оставим метафизичните понятия и разсъждения, за да видим някои не така свръхземни въпроси. Откакто я откриха, край къщата се навъртат разни типове, които по принцип биват определяни като "съмнителни". Определението е неточно, защото и дума не може да става за съмнения те от коя страна на закона са.
Заложните къщи са и доказано криминогенен фактор, защото, когато в подобни къщи вещи се купуват без контрол и доказване на притежание и произход, това е сигурен път за стимулиране на кражби, обири и грабежи.
Разбира се, както винаги, най-пострадали от дейността на заложните къщи са и обществено най-уязвимите слоеве. Хората с ниски или непостоянни доходи не могат да изтеглят нормални банкови кредити, защото не могат да ги обезпечат. От това се възползват мошениците от заложните къщи, които за няколко хиляди лева заем ти вземат апартамента. Който струва десет пъти повече. И ти не можеш да направиш нищо.
Или пък за двайсетина лева оставаш без телевизор. Не че е загуба да гледаш нашите телевизии.
Изтрополя някаква решетка. А, да, оня от заложната къща пак се окопава вътре.

1 коментар:

Pistache каза...

"...които по принцип биват определяни като "съмнителни". Това е неточно, защото и дума не може да става за съмнения те от коя страна на закона са."

:)))