Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-11-03

Новини и новиноиди

Писателят Нормън Мейлър е измислил термина фактоид. Фактоидът е факт, който не съществува преди появата му в печата. Фактоидите не са факти, но хората са склонни да им вярват, защото те частично се основават на факти и се вписват в общата картина на събитията. Военната пропаганда се базира именно на фактоиди.
По тази логика, българското общество живее в постоянна война, създавана от медиите.
Ние рядко получаваме информация - позитивна в смисъл на позитивно знание, да не говорим пък за обективна.
Медиите измислят своя реалност, имаща допирни точки с тази реалност, в която живеем ние. В съвременния свят най-доброто средство за дезинформация не е налагането на една единствена гледна точка. Източниците на информация са много и разнообразни и макар че съществуват множество начини за поставяне под контрол на СМИ, най-вече икономически, някои от тях осигуряват достъп до различна и независима информация.
Затова класическите средства за масово осведомяване (и заблуждаване) практикуват друго - измислят се "новиноиди" (честито, току-що измислих термина). Това означава, че най-сигурното средство за дезинформация е да бъдеш залят с огромен брой новини, повечето от тях напълно безсмислени.
За да напиша този си материал аргументирано, се насилих да изгледам цялата централна емисия новини на bTV преди ден-два.
Първо слушахме дълъг като Китайската стена репортаж за депутатските кюфтета.
Репортажът беше скудоумен, протяжен и със сигурност не засяга повече от 500 души - депутатите ядат отсреща в "Радисън", остават парламентарния персонал и журналисти. Накрая не разбрах какъв извод трябваше да направим от съпоставката с кварталната закусвалня и разликата в цените от 10 стотинки.
Класически пример за малоумен репортер и репортаж-новиноид.
Следващ материал - бомбена заплаха срещу Министерството на отбраната. Точно както в стария виц за шведската и съветската кола - всъщност заплахата не била първа; всъщност била и фалшива и нямало нищо. Нищо. Пак триминутна тъпня.
Радио с картинки. Това е разбирането на Габи Наплатанова за телевизия.
Следва - псевдо анализ за Кадафи. Владимир Чуков говори някакви неща. Именно по причина, че се обажда по всякакви теми, свързани с целия арабски свят, Средна Азия (от която не разбира нищо), та чак до Пакистан, всички арабисти му се смеят. Някои му се хилят зад гърба, други - открито. Светъл лъч - за няколко секунди се появява Киряк Цонев. Блестящ арабист, страхотен преводач на "1001 нощ", дипломат и посланик. Представянето му е лаконично - "дипломат". Само толкова ли?
За телевизията няма значение, поредният новиноид е произведен.
Някой някъде връчва някаква награда. Появява се Бареков, който бил спечелил един от призовете. Е, не, тоя кретен се появява всяка сутрин, няма да го гледам и сега.
Изключвам.
Стигат ми толкова новиноиди.
А на вас?

3 коментара:

Teodor каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Teodor каза...

И аз забелязах как БТВ редовно пускат репортажи, забележително озахарени ни в клин, ни в ръкав. Смятам, че подкрепят властта с всички възможни средства, като се опитват да приравнят стандарта на депутатите и на "простолюдието", чрез горепосочения пример за кюфтетата в случая. Редовно постъпват така. Истината е ясна. Разделение има и ще има, докато няма гражданско общество... Само тогава депутатите ще се съобразяват с народа.

Мариян Карагьозов каза...

Съгласен съм с коментара, като изключим два пункта -
1. БТВ категорично подкрепя всичко друго, но не и БСП, т.е. властта за момента. Повечето хора са на мнение, че БТВ дава едно рамо на Бат` Бойко.
2. Гражданското общество е лек за много работи, но не и панацея за всичко. Сиреч, дори и депутатите да се съобразяват, пак ще има капиталисти и работници или по-богати и по-бедни. А за премахването на тези разлики, средствата са други.