Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-11-18

Чужд разследващ журналист

Напоследък у нас доста нашумяха няколко книги на чужди разследващи журналисти.
Предимствата им са, че те по-малко се боят от политически, икономически или силов натиск. Техен минус е недостаъчното познаване на местната ситуация, играчи, подробности от пейжаза.
Ще ми се (и след като ми се ще го правя) да кажа няколко думи за телешкия възторг пред писанията им.

Разбира се, че авторите на тия лъжовни източници, повечето чужденци и заклети врагове на българския народ, умишлено и със злонамерени цели крият истинските причини на нашите проблеми.
Няма съмнение, че както по другите ни работи, така и по проблемите на мафията най-напред ще да се заинтересуват спекулантите чужденци. Ще да се появат те в страната ни с консулски препоръки и отечественото ни правителство, да не скърши хатъра на приятелската държава, ще им се усмихне във всяко отношение. Най-напред ще да се издаде окръжно до административните власти, че като се появи такъв и такъв фон, професор или симпатична лейди, да му се окажат всякакви поддръжки за постигание на благородната му цел. Бях очевидец, когато един такъв протеже учен пътуваше из отечеството ни с конвой жандарми, кметове и пъдари, на които като че той да заплащаше, а в същото това време друг един наш скромен труженик, който познава България заедно с колибите й, рискуваше да бъде жертва на гладните вълци в балканските клисури!... Кой му е крив? Защо се е родил той българин? Чудни хора сме ние. Чужденецът-българофил ще кръстоса страната направо и наляво (гдето има само железници и шосе, забележете), ще да се срещне той със самохвалствующите се първенци, със заинтересуваните началници и кметове, както в турско време с мюдюрите и владиците, ще поразпита надве-натри, па за останалото: да живеят библиотеките и официалните статистики. Гръмко титулира своята книга "скъпият ни гост", пълна с лъжи и фабрикосани факти, написани тенденциозно за в полза на партията и на обществото, което е изпратило пътешественика от неговото отечество. А нашите гарги, които мислят, че "тайните" на народния ни бит не са достъпни на нас самите, невъзможно е да се изследват, докато не е човек професор с някоя титла - примират от радости и гьлтат апетитно притотвените за друг стомах хапове... Който не вярва в моите думи, то нека отвори книгите на Миша Глени, Юрген Рот и пр., и пр. В тия книги са пуснати такива ерунди за българския народ, на коричките на които, ако да нямаше написано лейди и фонове, а Петко и Иван, то отдавна биха опънали за ушите тогова Ивана и го биха попитала: "Защо ти лъжеш?" Но виновати ли са фоновете и лейдитата? Виновато ли е нашето лакейство, което се проявява пред всеки златни очила. Аз бих наброил имената на мнозина учени иностранци, които от нравоописатели и историографи достигнаха до шпионство, но хайде да не отварям загорелите рани...
Ех, народ, народ, кога ще да погледнеш на своята изпокъсана черга?

Радикално, нали? Глупости, нищо такова, просто остаряло. От празния ред надолу до други празен ред са един абзац и две други изречения, които извадих и комбинирах от предговора на Захари Стоянов към неговите "Записки". Вместо "народни движения" турих "проблеми" и "проблеми на мафията", поправих тук-там правописа и стила да не личи много и замених цитираните от него имена на пътешественици със съвременни журналисти и удивително! - получих точна картина на днешното наше българско общество!
По особен начин чувствам цитата за "отечественото ни правителство", което "да не скърши хатъра на приятелската държава, ще (...) се усмихне във всяко отношение".
От една страна - поредното доказателство колко издълбоко Захари е познавал народа си и как гениално е описал психологията му, а от друга - Боже Господи, все това ли и орисията на правителствата ни - да се усмихват учтиво на чуждоземните господари! От Освобождението насам!
Колкото до другото - гледах Юрген Рот и в Хеликон, тогава го разби Велислава Дърева, а на другата сутрин Коритаров (точно него най-малко можем да обвиним в пристрастие към социалистите) го направи смешен.
Но нищо, да се преклоним пред чуждия немскоезичен "фон".

Няма коментари: