Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-11-29

Ден за солидарност

По решение на Организацията на обединените нации (ООН) в системата й се честват или отбелязват редица международни дни и седмици.
Сред тях е и датата 29 ноември.
В 1977 г. Общото събрание (Генералната Асамблея) на ООН с Резолюция 32/40 B постановила ежегодно да се отбелязва 29 ноември като Международен ден за солидарност с палестинския народ. В този день през 1947 г. Асамблеята приела прочутата Резолюция 181 (II) за разделяне на Палестина.
В Резолюция 60/37 от 1 декември 2005 г. Общото събрание предлага на Комитета по осъществяване на неотменимите права на палестинския народ и на Отдела по правата палестинците, в рамките на проведения Международен ден на солидарност с палестинския народ 29 ноември, да продължи да организира ежегодно изложби на тема «Правата на палестинците» и предлoжила на държавите-членки да продължат да обезпечават най-широка подкрепа и публичност на провежданията на този Ден за солидарност.

По този повод Министерството на Външните работи на Република България, Представителството на ПРООН в България, Съветът на арабските посланици в Република България и Посолството на държавата Палестина в България имат честта да поканят желаещите да отбележат деня на 4 декември 2008 г, четвъртък, от 12 ч. в зала “Киев” на Парк-хотел “Москва”.


Това е карта, представяща съвременното състояние на територията на Палестина. Източник - http://www.ifamericansknew.org/history/maps.html
За други карти, свързани с конфликта -
http://www.un.org/russian/peace/palestine/maps.shtml
http://www.palestineremembered.com/Maps/index.html

Части от горния текст са мой превод, направен по руския и английски текст от страницата на ООН за честване на деня. На нея също така можете да откриете допълнителни връзки по въпроса:
http://www.un.org/depts/dhl/palestinian/index.html

Няма коментари: