Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2008-12-08

Нагли малки цивилистчета

Днес е студентският празник. По този повод се замислих някои неща за посоката, в която съм тръгнал, за пътищата на колегите ми от курса и обществото като цяло.
От векове съществува разделение на правото на частно и публично. Най-общо казано, при публичното право имаме орган в изпълнение на компетенциите му; отношения на власт и подчинение, а при частното - равнопоставени субекти.
Част от публичното право са административното, конституционното, финансовото, наказателното и пр. отрасли. Подвидове на частното са търговско, гражданско, облигацционно (тук са всички видове договори).
Другото деление е на пеналисти (специалисти по наказателно право) и цивилисти (респективно, специалисти по гражданско право).
Напоследък публичноправните отрасли са неглижирани от студентите, макар и те да са изключително интересни.
Ще опитам да се обоснова и за двете.
Конституционното право и сродните му дисциплини са любопитни най-паче поради високата си познавателна стойност - намирайки се между история, право, политология, социология и философия, този кръг предмети е интригуващ.
За съжаление, да се занимаваш с парламентарно право или да изследваш конституциите на различни страни, какъвто е предметът на сравнителното конституционно право, у нас не е много доходно. Пък и изисква много четене. Затова се лепва етикет "отвято", "за ляляджии" и пр.
По тази причина студентите предпочитат гражданско право, търговски сделки, да чиракуват, пишейки устави на дружества, но не е и да анализират "устава" на цялата държава. Най-любими са предметите, свързани с по-малко обща или каквото и да е култура и повече пари. Подавляващо колегите ми спадат към категорията на малките нагли цивилистчета, както си позволих да напиша в заглавието. Дори и беза да са нудени от нуждата, това са млади вълчета, преследващи успеха на всяка цена и с всички средства. Хора, които не четат нищо, но се искат да станат велики корпоративни адвокати; не поддържат нормални връзки, а се занимават с поредната златотърсачка; не считат, че има празник, ако не са в Банско или Боровец.
Но за тази тъжна картина не са виновни само студентите. Виновно е и обществото, което издигна в култ само материалните стойности, чалгата във всички области, мутризацията и опростачването...
Защото вече няма каузи, а битка за интересите на подопечния ти клиент и няма обществени въпроси, които да вълнуват наглите млади цивилистчета. А все пак общество значи солидарност и взаимопощ, а не закон на джунглата.

Няма коментари: