Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-01-02

България не остана равнодушна!

На 30 декември в София се проведе шествие във връзка трагедията в Газа. Множеството издигна лоузнги за мир и срещу войната и тръгна от НДК, мина по бул. "Витоша" и завърши пред Президентството.
Шествието беше сравнително многобройно - присъстваха представители на палестинската общност у нас, българи, имащи роднини или познати араби, хора от другите арабски диаспори у нас. Протестните демонстрации срещу израелското насилие в Газа и за мир в другите страни бяха подкрепени от левите партии, което, уви, не се случи у нас.
Все пак, България не остана равнодушна! Въпреки опитите за манипулации, българите все още интуитивно разбират, че в конфликта има жертви и палачи и че не жертвите разполагат с най-модерните изтребители от сериите F.
Скандиранията бяха "PLO - Israel - no!" (PLO у нас е известна като ООП - Организация за освобождение на Палестина) и "Viva viva Palestina!", а след това на български - "Да живее Палестина!"
Най-емоционално беше клетвеното скандиране на арабски в ритъм: "С дух, с кръв - ще те защитим, Палестина!". Просто друго оръжие няма, остана духът и кръвта. Но, както ни учи и българската военна история, понякога чисто военното превъзходство в цеви и бомби не успява да надделее над готовността кръв да бъде щедро лята в защита на родината!
И докато шествието се движеше, неволно си спомних думите на Виктор Юго от 29 август 1876 г., произнесени във френския парламент след кланетата от Април 1876 г.:

"Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушат. Необходимо е да се обърне внимание на европейските правителства върху един факт, толкова дребен, че правителствата, изглежда, никак не го забелязват. Ето този факт: избива се един народ. ... Този факт има ли свидетели? Само един свидетел - целият свят. ... Дошъл е моментът да се издигне глас... Кога ще свърши мъченичеството на този малък героичен народ? Време е цивилизацията да издаде своята величествена забрана да се продължава така... Да се убие един човек е престъпление, а да се избие един народ е само "въпрос"."

Интересни гледни точки за Газа от Центъра за близкоизточни изследвания прочетете тук:
Марк Стиил
Йохан Хари
Робърт Фиск

Няма коментари: