Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-01-16

Бягството като липса на аргументи

Искам да споделя няколко много показателни случки, разиграли се напоследък.
Когато някъде на планетата загинат 1000 души вв рамките на няколко дни, нормално е съвестта на световното обществено мнение да е развълнувана. Пък и теорията на международните конфликти счита 1000 убити за границата, от която започва класификацията "локална война".
Въпреки това, като че ли свикнахме. След десетия ден бомбардировк, "в ивицата Газа има ... убити" вече не е новина.
По повод войната в Газа си позволих да пиша в тук в блога, в информационния сайт "Бг Репортер", да говоря по различни електронни медии.
Тъй като съм студент по ориенталистика, е логично да познавам по-добре едната - а именно арабската - страна в конфликта. По тази причина никога не съм избягвал, дори напротив, стремил съм се, да имам опоненти и партньори от израелска страна.
За съжаление обаче, хората от посолството категорично отказва публични дебати. За тях приемливи са само едностранни изявления пред пресата, когато няма опонент. Подобно нещо се случи на една лекция в НБУ преди 1-3 години. Лектор беше дипломат от Посолството на Израел, който обясняваше колко демократична и уважаваща международното право била страната му. Така де, както казват англичаните, дипломатът е джентълмен, пратен в чужбина да лъже в полза на отечеството си.
Чел съм, че веднъж един британски дипломат бил обвинен, че аргументите му са йезуитски, на което той отвърнал: "Родината ми - права или не!"
Като дойде време за въпроси и дискусия след лекцията попитах въпросния дипломат как така Израел спазва международното право, а не изпълнява 2400 резолюции на 5-те главни органа на ООН? Той повтори за дамокрацията и гражданските права в Израел и изведнъж нещо се присети, че има работа, разбърза се...
По същата схема пишещите из интеренет фенове на нападението над Газа пък си позволят само един-два коментара и когато се стигне до конкретни въпроси, не се вясват повече. За нагледно потвърждение можете да видите публикуваната от мен "БгРепортер", новина "Шествие за мир".
В такива случай бягството трябва да се тълкува като липса на аргументи.

Няма коментари: