Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-01-28

Честване


Асоциацията на палестинците в България Ви кани да присъствате на тържество под надслов "Газа - твърдост и победа" под патронажа на посланика на Държавата Палестина в България и на почетния гост - посланикът на Боливарска република Венецуела на 30.01.2009 г. (петък), в зала №11 - кино "Люмиер" в малкото НДК от 17.45 часа.

Когато загинат над 1200 души, човешката съвест не трябва да мълчи!
Според много източници по време на кошмарните седмици на бомбардировки в Газа, поради липсата на стабилна връзка с интернет, блокадата, прекъсванията на електрическото захранване, не на последно място - цензурата на медиите и пр., много от жителите на Газа не са били наясно дали тяхното страдание е предизвикало някаква реакция след световното обществено мнение. По тази причина е ключово важно масовото участие на хората с позиция по въпроса на събитието в петък. Така ще дадем кураж на хора в много тежка ситуация.
Вече ги цитирах веднъж, но няма да се уморя да повтарям словата на Виктор Юго от 29 август 1876 г., произнесени във френския парламент след кланетата от Април 1876 г.:
"Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушат. Необходимо е да се обърне внимание на европейските правителства върху един факт, толкова дребен, че правителствата, изглежда, никак не го забелязват. Ето този факт: избива се един народ. ... Този факт има ли свидетели? Само един свидетел - целият свят. ... Дошъл е моментът да се издигне глас... Кога ще свърши мъченичеството на този малък героичен народ? Време е цивилизацията да издаде своята величествена забрана да се продължава така... Да се убие един човек е престъпление, а да се избие един народ е само "въпрос".

6 коментара:

Николай Младенски каза...

Съгласен съм, че тези събития не получават заслужаващото внимание. Моето мнение обаче е малко по-различно от твоето.
Смятам, че проблемът е най-вече в отношението на арабите към Израел, а не в обратното. Струва ми се, че в последните години, Израел е жертвата. След като Шарон с толкова усилия изтегли заселниците (помниш как стана това - с булдозери и танкове), за да може наистина да има Държава Палестина, какво направиха арабите?
Самите палестинци се сбиха помежду си, вместо да се опитат да изградят функциониращи институции и икономика. Инвестираха усилията си в разрушение, не в съграждане.
А другите арабски държави? Дали някой от шейховете, които утроиха милиардите си в годините на скъп петрол, инвестира или дари поне един долар в Палестина?
Не - вместо това те правят изкуствени острови, седемзвездни хотели, и обвиняват Израел за всички злини на Земята.
Знаеш, че през всичките тези години, единствено донорството на ЕС предотвратява хуманитерната катастрофа в Газа. И как се отблагодаряват арабите? Като ругаят и унищожават всичко европейско, защото в някакво датско вестниче се появили карикатури.
Не, не мога да обвинявам Израел за това, което се случва.

Мариян Карагьозов каза...

Привет!
Важно е да знаем следните неща - всеки път, когато започнеше процес на урегулиране на проблема, на мирни стъпки, Израел организираше провокации. Такива бяха качването на Шарон с 3000 души въоръжена охрана на Храмовия хълм малко след провала на Кемп Дейвид, отвличания на палестинци (от много години председателят на палестинския парламент Дуейк е в израелски затвор; също както още 11 000 политически затворници), атентати, насочени най-вече срещу умерени палестинци, за да се предизвика насилие. в списъка на убитиет умерени дейци са и хора като поетите гасан Канафани и Камал Насър - люде на диалога и умереността. Един от убитите преди време лидери на Хамас - Т. Месауд - беше християнин, държа да отбележа...
палестинците бяха "сбити" помежду си не без намесата на Израел.
Освен това, Шарон изтегли едни заселници фанатици от земи, които според международното право са окупирани и никога не са били техни. Като резултат от изтеглянето, Газа можеше да бъде стегната в желязна хватка - пълна блокада, затваряне на границите, липса на елементарна медицинска помощ, израелски нарушения на международното публично право по всички въпроси - морски достъп, хуманитарно право и пр...
При страховитата гъстота на неселението в Газа (площта й е едва 360 кв. км. и повечето от жителите й не са там посвое желание - просто са прогонени от израелската кръвожадност преди години) израелските удари върху електричеството значат и липса на вода, защото не работят помпите...
газа живее в постоянна криза и кошмар.
Да, с оръжие, купено с долари, Израел разрушава инфраструктура, строена с евро...
Оставям на читателите да си правят изводите кой има интрес от цялата работа...
За арабските режими съм напълно съгласен.
Жертвите в Гза обаче нямат нищо общо с корупцията на разни елити.

Ruslan Trad каза...

Не е вярно,че никоя арабска държава не е дала пари за Палестина. Само С.Арабия даде 1 милиард долара за инфраструктура, Сирия над 500 милиона, да не говорим за Йордания.

Евреите са били жертва,страдали са.Израел никога не е бил жертва и няма да бъде.

Николай Младенски каза...

А какъв е интересът на Израел да харчи милиарди за въоръжение? А на гражданите му - да служат по 3 години в армията?
Евреите са известни като разумни и прагматични хора. Не виждам защо биха си губили времето и парите, ако имаха избор.
Или и тук има някаква световна конспирация срещу исляма?

Мариян Карагьозов каза...

Привет!
На въпроса ти има много отговори, като един от шблонните гласи - няма конспирация срещу исляма, има борба за нефт.
Друг отговор настоява, че е много сладко ти да си регионалният побойник с 200 атомни бомби, зад когото стои световния жандарм-разбойник. И от когото цуцкаш по 4 млрд. долара годишно. Всяка година, при всички администрации - независимо демократски или републикански.
Аз обаче ще се спра и на един трети ответ, най-слабо популярен у нас -
Норман Финкелщайн - "Въведение в израелско-палестинския конфликт", където авторът се обосновава защото е необходима мощна армия - за прехвърлянията на население и прочиствания на територии, залегнали в самите основи на ционизма.
http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=233:86756453312&catid=48:studies&Itemid=55

Впрочем, освен Финкелщайн, по тази тема могат да се намерят още купища материали на френски, английски, руски, че дори и в книги на български, но това ми беше подръка.
Също и Доминик Видал
http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=127:2008-10-10-12-15-22&catid=48:studies&Itemid=55

Нещо сега не мога да намеря любимото ми - доклада на специалния пратеник на ООН за човешките права, който е южноафриканец, и твърди, че политиката на Израел е по-лоша дори и от апартейда...
Затова е тази армия, не от липса на избор...

Мариян Карагьозов каза...

Ще ми се да кажа и няколко думи за коментара на Руслан... Не оправдавам и арабските буржоазии... какво правят повечето (не казвам всички) арабски държави за Палестина - само приказки - "част от нас", "сърцето ни"... хеле пък гадната корупирана теокрация, наречена Саудитска Арабия...
Та така...
Но именно по тази причина - че каузата на Палестина е оставена на честните и смели хора по целия свят, а не на държава/и - нямам никакво намерение да остана безразличен към съдбата на палестинския народ!