Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-01-28

Норман Финкелщайн и чуцпата

Наскоро един приятел, знаейки че съм сложил линкове и банери към сайта на Норман Финкелщайн, ме попита как се превеждата заглавието на последната му отпечатана книга.
Но, преди всичко, кой е Финкелщайн?
Краткият отговор гласи - син на европейски евреи, избегнали Холокоста. Защитава докторат през 1988 г. в Департамента по политология на Принстънския университет. В продължение на дълги години преподава теория на политиката и израело-палестинския конфликт. Понастоящем е независим изследовател.
Автор на 5 книги, преведени на повече от 40 чужди езика.
В момента подготвя нова книга с работно заглавие на английски език "A Farewell to Israel: The coming break-up of American Zionism", която ще бъде публикувана през 2009 година.
Другите му книги са:
"Индустрията на Холокоста: размисли върху използването на страданието на евреите" (The Holocaust Industry: Reflections on the exploitation of Jewish suffering (Verso, 2000; expanded paperback edition, 2003; "Привидност и реалност в израело-палестниския конфликт" (Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict (Verso, 1995; expanded paperback edition, 2003); "Нация на съд: Тезите на Голдхаген и историческата истина" - в съавторство с Рут Бетина Бърн (A Nation on Trial: The Goldhagen thesis and historical truth (with Ruth Bettina Birn) (Henry Holt, 1998); "Възход и падение на Палестина: лична равносметка от годините на интифада" (The Rise and Fall of Palestine: A personal account of the intifada years (University of Minnesota, 1996).
Видно дори само от заглавията, Финкелщайн е крайно критичен към ционистката политиката и разнищва механизмите, чрез които (експлоатиране на темата за Холокоста и пр). израелското правителство си осигурява безнаказаност.
По причина на отстояваните от него академични и политически позиции, той дори не беше допуснат в Израел (вж. статията в wsws.org - "US academic Norman Finkelstein denied entry to Israel")
Трудното за превод заглавие е следното - "Beyond Chutzpah: On the misuse of anti-Semitism and the abuse of history" (University of California Press, 2005; expanded paperback edition, 2008). Другото е ясно - "Погрешното използване на анти-семитизма и злоупотребата с историята". Но "chutzpah"?
И за да не обяснявам аз, давам думата на Димитри Иванов. "Чуцпа". Настина страхотен текст!
А напоследък, и аз като Джимо, си препрочитам "Жития на поети" от Доктороу...

3 коментара:

Max каза...

Финкелщайн е известен с академичната си щателност и изчерпателност и е затова неговите врагове не са сериозните академици, а лобитата и безавторитетните плагиати като AIPAC и Алан Дершовиц.

Всички 11 части на дебата между Финкелщайн и Дершовиц са качени тук: http://www.youtube.com/watch?v=i-ndY4Rilyg

Всъщност става въпрос за 50% дебат от една страна и 50% адвокатско шикалкавене от другата, но всеки сам си прави изводите.

Още по тази много интересна тема тук:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dershowitz%E2%80%93Finkelstein_affair
http://www.normanfinkelstein.com/article.php?pg=11&ar=1493

Въобще според мен Финкелщайн е обречен да води академична битка с неакадемични или псевдоакадемични зверове, същото важи и за Чомски. Тъй като и двамата са с еврейски корени, им лепват етикета "self-hating jew", което е най-парадоксалния и смешен етикет.

Мариян Карагьозов каза...

:))
Спомням си едно интервю по блицкоизточните въпроси, в което Робърт Фиск остро критикуваше Израел. Тогава водещият го обвини, че е "антисемит". Фиск се усмихна - "очевидно не знаете, че аз самият съм евреин". Очакваме и на него да му лепнат етикета "самомразещ се евреин".
Впрочем, крайната десница в Израел използва и далеч по-енергични епитети за тази група хора :)))

Max каза...

Изглежда, че и на Фиск му е писнало, защото при пенсионирането си е казал, че мисията му е пълен провал и че след 30 години не е успял да промени нищо.

Препоръчвам ти следното интервю на Финкелщайн пред ливанска телевизия: http://www.youtube.com/watch?v=bDe65-nF3FQ