Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-02-04

Как работи израелската пропагандна машина?

Представям ви мой съкратен превод на статията "Как работи израелската пропагандна машина" ("How Israel`s propaganda Machine works") от д-р Джеймс Зогби (James J. Zogby), публикувана във "Washington watch".
Статията също така е пусната и в много блогове и други сайтове, така че, който се интересува и владее английски, ще може лесно да намери пълния текст.
Поради сесийни ангажименти няма да превеждам дословно, а ще дам основните точки. Стремил съм се не да следвам английския текст, а да предам смисъла.

В САЩ медиите следват доста близко израелското говорене за войната. Същевременно, осъзнавайки значението на пропагандната война, Израел воюва виртуозно на този фронт.
1. Ти определяй и дефинирай термините на дебата и ще спечелиш дебата.
Израелците се стремят да определят контекста, стартовата точка и сюжетната линия, която ще формира разбирането за войната. По този начин, чрез постоянно повтаряне, те успяват да наложат виждането, че началната точка на конфликта е 19 декември 2008 г., краят на шестмесечното примирие (което Израел описва като едностранно прекратено от Хамас). Така израелците игнорират извършените от тях самите насилия в началото на ноември, както и неизпълнението на ангажимента си да отворят границите на Газа по време на прекратяването на огъня. Също така те пренебрегват превръщането на Газа в абсолютно зависима територия.
2. Израелците отлично съзнават, че стереотипите работят.
За много поколения, сблъсъкът е бил дефиниран с позитивния културен образ на Израел и негативния стереотип за палестинците. (Израел като единствената демокрация в Близкия изток и пр. неща, които не са съвсем верни; по въпросите за стереотипите за исляма незаменими са "Ориентализмът" и "Отразяването на исляма" на непрежалимия проф. Едуард Саид - б.м. - М. К.).
Дълго време историята беше за "израелската хуманност, сблъскваща се с палестниския проблем". ... Независимо от непропорционално по-големите страдания, понасяни от палестинците, медийното отразяване опитва да "балансира" разказа чрез снимки на страдащите израелци и на последиците на войната за тях. Палестинците са сведени, всъщност както винаги, в обикновени числа или са просто "съпътстващи щети", "съпътстващи поражения".
3. Предизвиквай и брой гафовете на твоя съперник.
Хамас глупаво играе според израелската стратагия. Никой не може да пренебрегне факта, че Хамас наистина изстрелва ракети. Това позволява на Израел да разчита на симпатии, този факт може да бъде експлоатиран, и е използван в пропагандната война.
4. Бъди навсякъде и казвай едни и същи неща.
Засилено присъствие в западните медии на тези, които биха направили добро впечатление там - например родени на Запад израелски говорители; създаване на положителен имидж чрез ходове като този в Атланта (където е централата на CNN) да бъде изпратен израелски "арабин".
В същото време Израел може да наложи забрана на достъпа на медии до Газа. На малцина западни журналисти се позволява да работят под надзора на израелската армия в близост до военната зона, като по този начин се орязва възможността за независимо потвърждение на ужаса, развиващ се в Газа.
5. Никакво отстъпление!
Целият истаблишмънт служи като ехо сам на себе си. Мнението на конгресмените - израелските говорители - коментаторите образува затворен кръг.
6. Отричай, отричай и пак отричай!
Когато все пак истината излезе наяве, израелската пропаганда се включва с "на кого вярваш - на мен или на твоите лъжливи очи"? Скроява се контра-разказ, преобръщащ вината - "не ние го направихме, те ни принудиха" - смъртта на палестински цивилни винаги е грешка на някого другиго.
7. Последното убежище
Когато всичко друго пропадне - посочи няколко примера на анти-семитизъм, генерализирай ги и кажи, че антисемитизмът мотивира критиките. Това поставя критиците в отбрана.
Докогато се връзваме на тези номера на пропагандата.

Няма коментари: