Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-02-05

Какво не знаеш за Газа?

Представям ви друг мой превод - "Какво не знаеш за Газа?" от Рашид Халиди (Rashid Khalidi), публикувана в "Ню Йорк Таймс".

Много от нещата, които си мислим, че знаем за Газа, не са верни.
ЖИТЕЛИТЕ НА ГАЗА
Много от хората, живеещи в Газа, не са там по свой избор. По-голямата част от населението от 1 500 000 души натъпкани в приблизително 360-те кв. км. принадлежат към семейства, които са дошли от градове и села извън Газа като Ашкелон и Беершева. те са били закарани в Газа от израелската армия в 1948 г.

ОКУПАЦИЯТА
Жителите на Газа са живели под израелска окупация преди Шестдневната война от юни 1967 г. Израел като окупационна сила все още носи широка отговорност, въпреки че изтегли частите и заселниците си през 2005 г. Израел все още контролира достъпа до територията, вноса и износа, движението на хора навън и навътре. Също така контролира въздушното пространство и крайбрежието, както и силите му навлизат в Газа, когато пожелаят. По силата на ІV-та Женевска конвенция, като окупационна сила, Израел е отговорен за благоденствието на цивилното население на ивицата.

БЛОКАДАТА
Израелската блокада на Газа, осъществявана с подкрепата на САЩ и Европейския съюз, стана изключително строга откакто Хамас през януари 2006 г. спечели изборите за Палестински законодателен съвет. Гориво, електричество, внос, износ, движението на хора навън и навътре от Газа беше бавно задушавано, включително и животозастрашаващи проблеми като здравеопазване, канализация, водоснабдяване и транспорт.
С постиганата чрез блокадата безработица, немотия и недохранванесе постига колективно наказание на населението, всичко това мълчаливо подкрепяно от САЩ.

ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ОГЪНЯ
Вдигането на блокадата, редом със спирането на ракетния огън, беше един от ключовите термини при примирието между Израел и Хамас от юни 2008 г. Това споразумение доведе до намаляване броя на изстрелваните ракети от Газа от стотици през май и юни до общо по-малко от двадесетина през следващите 4 месеца (според данни на лица от израелското правителство). Това споразумение напълно беше изпразнено от съдържание, когато израелските сили извършиха множество въздушни и удари по земя в началото на ноември; беше докладвано, че са убити 6 дейци на Хамас.

ВОЕННИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Вземането на прицел на цивилни, независимо от Хамас или от Израел, е военно престъпления. Всеки човешки живот е ценен. но числата говорят сами по себе си: 700 палестинци, повечето от тях цивилни (понастоящем бройките са следните: 1300 убити, 5500 ранени), бяха убити срещу около дузина убити от израелска страна, предимно войници.
........

Целта на войната не е нещо друго, а, както през 2002 г. каза израелският началник на Генералния щаб ген. Моше Яалон: "Трябва да дадем на палестинците да разберат, да набием дълбоко в съзнанието им, че те са победен народ."


Ако текстът ти харесва, можеш да го подкрепиш, като кликнеш на бутончето на ТопБлогЛог долу вляво.

Няма коментари: