Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-02-11

Зелен офис

Чета книжка с това заглавие. Е, не е "Атласа на околната среда" на "Монд Дипломатик", за който атлас писах, но има интересни неща и реших да не бъда егоист и да ги споделя с вас... :))

Парниковите газове съставляват едва 1% от атмосферата, но са основен регулатор на климата. До началото на Индустриалната революция моретата и лесът са абсорбирали парниковите газове. В нашата епоха обаче, освен колосалното им нарастване, повърхността на океаните е пренаситена със СО2, а много гори са изсечени. Понястощем емисиите им са 450 ppm, т.е. 1,5 пъти над нивото, за което Земята е „програмирана”.
Горите се топят с 6% за 10 години. През 1970 г. в Бразилия е имало тропическа джунгла с размерите на европа. Днес тя е с 20% по-малко. Ако искаме да компенсираме загубите на гора през последното десетилетие, ще трябва да залесим 130 000 000 хектара. Това прави по ок. 14 000 000 000 дръвчета годишно, всяка година за десет години. Или пък да внимаваме каво разпечатваме... А защо не и двете?
При сегашните темпове на потребление, запасите от оловото ще стигнат за още ок. 18 години, от калай – след 20 години, медта – за 25 год., желязо – ехе, „цели” 64 години... А след това? Рециклирайте, братци, рециклирайте!!!
Проблемът с понятията – всъщност, това, на което викаме боклук, са вторични суровини и ресурси. Германия рециклира 72% от хартията. Ако всички правим така, това ще доведе до спадане с 2/3 на изсичането на дървета. В ЕС средно 505 от хартията и стоманата, 43% от стъклто и 40% от другите сплави се преработвам и използват отново. Значи можело, а, както ми каза веднъж Милена.
Енергоспестяващите крушки издържат ок. 8 пъти по-дълго от останалите и използват електроенергията 60-80% по-ефективно.
„Правилото А4”. Офисът изисква динамичност и пестене на време. Освен това, хората са тъпи и мързеливи. Това не ме кара да ги обичам по-малко или да не им съчувствам, но са такива. И тъй като са тъпи и мързеливи и мениджърите искат да се отметне повече работа, никой не чете и ред над обем от лист А4. Сбутвай всичко, намалявай полета и други глупости и ще събереш всичко нужно на А4.
Не насърчавай екологично неотговорни компании. Най-често и политическите им действия са безкрайно несимпатични. Обаче, като купуваш продуктите им, ти одобряваш тяхната политика. Компании, взели присърце екологията, ама наистина, са например HP, Samsung, ViewSonic, Dell.
До тук с химикалките еднодневки, чиито пълнители не могат да се сменят. Купете си някаква по-гъзарска, за да сменяте само пълнителя и да не хабят вода, нефт, време и ресурси за произвеждането на повече пластмаса.
Прости правила:
1. Спестявай енергия, когато може. Намали климатиците с градус-два, не дръж включени излишно уреди; на тръгване изключвай компа.
2. Купувай 100% рециклирана или FSC хартия.
3. Не ползвай пластмасови чаши. Донеси си една от вкъщи. Да я позамиеш отвреме-навреме хаби доста по-малко вода и ресурси, отколкото да изхвърляш купища пластмаса.
4. Не се ли разбрахме вече за това? Мисли преди да принтираш и това е.
5. Изхвърляй разделно отпадъците. Смачквай ги хубаво преди да ги хвърлиш. Така се намалява обемът им и заеманото пространство на сметището.
6. Ходи на работа пеш, с колело или обществен транспорт.
Някои позабравени архитектурни решения се връщат на мода. Оказва се, че температурата и светлината могат да се поддържат на добро ниво и без изкуствено осветление...
Само за век човеците сме изразходвали над половината от въглеводородните горива като нефт и природен газ, които обаче са се трупали над 60 милиона години.

Въпроси и отговори:
- Твърде сложно е.
- Напротив, това ще ти улесни работата.

- Твърде просто е, за да работи.
- Чудесно, не се налага да се мориш.

- Никой друг не го прави.
– Идеално, ние ще сме първите. Пък и важното е да ти е чиста съвестта.

- Това не е мой проблем.
– Колко си прав! Цялата работа е проблем на всички ни.

- Не можем да си го позволим.
– Тъкмо напротив, това е неща, което ще ти спести пари.

- Нищо няма да стане.
– Не може да си сигурен в това, ако не опиташ.

- Пробвали сме и преди, но не става.
– Хайде тогава този път да го направим като хората.

Чакайте втора част.

Това са фирми за разделно събиране на отпадъците в България:

"Импакт Корпорейшън"
http://impact-corporation.com/

"Екобулпак" АД
http://www.ecobulpack.com/

"Екопак България"
http://www.ecopack.bg/bg/index.php

"Булекопак" АД
http://www.bulecopack.com/

"РеПак" АД
http://repack.bg/

"Реко Пак" АД
http://recopak.com/

Няма коментари: