Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-02-19

Петиция

Днес е денят, в който си спомняме за Левски. а запитан какво ще прави след освобождението, Левски отвръща, че би помагал на други народи в борбата има за свобода.
Днес един народ - палестниският - има нужда всеки един от нас да му помгне в постигането на порива му към независим и достоен живот.
Един от специалните пратеници на ООН за човешките права в окупираните палестниски територии - Джон Дугард - е южноафриканец. Той, подбоно на много други политици и общественици от ЮАР, заяви, че това, което е видял на Западния бряг и Газа като резултат от израелската политика, е по-лошо от апартейда.
В тази връзка искам да поднеса на вниманието ви искането към ЕС да прекрати Споразумението за асоцииране ЕС - Израел, докато Израел не започне да зачита човешките права и международното публично право.

Израел внася най-много стоки от ЕС, като същевременно ЕС е и вторият по обем клиент на израелския износ. През 2006 г. общата сума на търговията между Израел и Ес е 23.5 млрд. евро.
Споразумението за асоцииране ЕС - Израел оформя правната база на тези отношения, давайки на Израел преференциални търговски условия със страните-членки на ЕС.
Член 2 от Споразумението настоява, че отношенията ще бъдат базирани върху уважението на човешките права и демократичните принципи във вътрешната и външната политика.
По тази причина Ес е задължен да замрази споразумението, докато Израел е в нарушение на човешките права.
Членове на организацията Peace Cycle са пътували до окупираните територии и могат да свидетелстват от първа ръка, че израелските власти допускат многобройни нарушения на човешките права, включващи:
* Възпрепятства свободата на движение на палестинците чрез разполагане на контролни постове и земни насипи на стратегичски позиции навсякъде из Окупираните територии, често правейки движението между селищата и градовете невъзможно, забранявайки търговското и професионално движение през териториите.
* Пътищата само за израелски граждани удължават ненужно пътуванията на палестинците, ако не ги правят изобщо невъзможни.
* Разрушаването на домовете на палестинци от изралеските власти води до тежки материални загуби, както и унищожава тяхното чувство за сигурност.
* Кражбите на палестинска земя за строежа на стената, която е обявена за незаконна от Международния съд, тъй като нарушава свободата на придвижване и, унищожавайки търговията, предизвиква висока безработица и нарастване нивата на крайна бедност.
* Бежанските лагери, в които семейства чакат по 60 години да се завърнат или да получат компенсации за заграбените от израелците техни домове.
* Изкореняването на милиони маслинени дръвчета, симвоът на палестинския живот, за продължаващото строителство на израелски селища върху земи, откраднати от палестинците, въпреки че селищата са незаконни и последната мирна инициатива в Анаполис ясно дефинира задължението на Израел да спре действията по заселването.
* Неизброивите и ежедневни израелски нападения над палестинци, които всеки път са извършвани под претекста на сигурността.
Тези нарушения, за които Peace Cycle свидетелства, илюстрират нарушенията на човешките права, в продължение на години осъждани като незаконни от международни съдилища навсякъде по света. Все още Ес не е направил нищо забележително да поиска сметка на Израел. Докато тези нарушения на човешките права продължават, Споразумението за асоцииране ЕС - Израел позволява търговията с Израел да процъфтява, като в добавка Планът за действие ЕС - Израел за 2005 - 2008 г.позволява това партньорство да се развива и да ства все по-близко.
Настояваме за незабавно прекратяване на Споразумението за асоцииране ЕС - Израел и на всяка последваща търговия между държавите-членки на ЕС и Израел в знак на протест срещу продължаването на нарушенията на човешките права на пелстинците.
Тези мерки на протест трябва да продължат, докато Израел не спре незаконната окупация на Окупираните палестински територии и на обсадата на Газа и не приеме изцяло международното хуманитарно право и правата на човека.

Петицията ще бъде връчена в Европейския парламент в Брюксел от организацията "THE PEACE CYCLE" на 31 март 2009 г., четвъртък.
http://www.thepeacecycle.com/
http://www.thepetitionsite.com/1/Suspend-EU-Israel-Trade-Agreement

Анализ за Споразумението за асоцииране ЕС - Израел от Стюарт Литълуд, публикуван от моите приятели и колеги от Центъра за блзкоизточни изследвания, можете да видите тук.

Няма коментари: