Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-03-22

22 март - ден на водата

22 март е обявен за международен ден на водата. Струва ми се ненужно да обяснявам, че свен за питейни цели, водата играе важна роля и в промишлеността, производството, както и хигиена. В тази връзка предлагам на вниманието ви малко от световната статистика по отношение болестите и недостигът на вода:

В света има 40 млн. болни от СПИН и малария. През 2005 г. ок. 15,2 млн. деца под 18 год. са изгубили един или двамата си родители вследствие на СПИН. 80% от тези деца живеят в Африка. Това ни изглежда само като цифри, но зад тях стоят 15 200 000 съдби.
Над 2, 6 млрд. души – повече от 40% от населението на планетата живее без елемантарна хигиена, а повече от 1 млрд. използват непречистена и несигурна вода за пиене. Тя е причинител на болести като холера и диария за повече от 50% от африканците.
Между 300 и 500 млн. човешки същества годишно заболяват от малария. От тях умират ок. 10% или над 3 млн. Всяка година. На всеки 30 секунди в Африка от малария умира едно дете – това прави повече от 1 млн. деца годишно.
В Суб-Сахарска Африка работят едва 4 % от световните здравни работници, а в тази област са концентрирани 25 % от световните здравни проблеми. В двате Америки сумарно работят 37% от здравните работници, а там са концентрирани (по-скоро разпръснати) едва 10% от здравните проблеми на света.
Един от всеки пет души от страните от Третия свят (20%) няма достъп до чиста вода. Те ползват ок. 20 литра вода дневно. В Европа средното потребление на вода на глава от населението е 200-300 литра. В САЩ то е 600 литра дневно.
Ок. 700 млн. души в 43 страни живеят под прага на необходимия минимум вода. След 20 години проблемът ще се е задълбочил и 3 млрд. души ще живеят под този праг.

2 коментара:

apologetic каза...

денят на вода и на растенията трябва да се отбелязват заедно според мен

Stanislav Klymenko каза...

О здраствуйте! Скажите у вас как то пропагандировать чтото делать в этот день, делают какието меры? Информируют, агитируют? Просто у нас про этот день никто и не слышал а ему уже не первый год, как проводится эта акция.