Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-03-08

8-март

Днес е 8-ми март, Международен ден на жената. Нека да е честит!
На дамите желая хората до тях да се стараят всеки ден за тях да е празник!
В празничната приповдигнатост обаче си заслужава да се замислим за следните факти, свързани с жените:

Едва ок. 40% от момичета в подходяща възраст в Третия свят посещават средно училище. А е доказано, че в сравнение с децата на неграмотни майки, децата на майки, учили поне до 5-ти клас, имат 40% по-висок шанс да оцелеят. Иначе казано, смъртността на децата под 5 год. е два пъти по-малка при грамотните майки.
Грамотността значи информираност за рисковете и проблемите, най-често – и по-добър социален и материален статус.
Над 80% от селскостопанските работници в Африка са жени. Този труд е сред най-зле платените и се завърта омагьосан кръг на бедност, неграмотност и болести.
Над 200 000 000 жени нямат никакъв достъп до контрацепция. Запомнете добре – 200 милиона. Ок. 100 000 случая на майчина смъртност биха били избегнати, ако жените, които не искат да имат деца, използваха ефективни методи за контрацепция. Другояче изразено, това значи, че 1 от всеки 16 жени в областта под пустинята Сахара умира в резултат на усложнения при бременността или раждането. В развитите страни това се случва веднъж на 4000 жени. Сами можете да сметнете пропорцията.
В света живеят над 18 млн. жени-носителки на вируса на СПИН. От тях над 14 млн. живеят в „Черна Африка” (75 % от всички жени, живеещи с вируса). Не си струва да се казва, че те нямат достъп до адекватни медицински грижи.

Борбите за правата на жените винаги са били неразривно свързани със социалните борби. И не може да има пънокръвен женски празник без решаване на негово величество социалният въпрос.
Още веднъж, честит празник!

1 коментар:

Stefan каза...

Мъро, не ти ли се чини дискриминативен този ден, нещо? Щото, като има ден на жената, ден на мъжа не бива ли да има? И, въобще, що за джендър-разделение е туй? Не сме ли по-напред хора, пък после всичко останало? Мен ако питаш, именно такива "празници" копаят демаркационни линии между половете и водят до неуместни деления. Мое мнение, де...