Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-03-09

Ден на мъчениците

Освен битката при Клокотница, 9-ти март е дата, която е важна и с друго.
След като на 9-и март 1973 г. в битка за свободата на родната си Палестина срещу ционистките окупатори е убит Мохамад Асуад - Гевара Газа, боец на Народния фронт за освобождение на Палестина, Фронтът започва да чества 9-ти март като ден за почит към мъчениците.
Интересно е да се отбележи, че в арабския език с думата за мъченик (шахиид) не се обозначават, както често погрешно се смята, само атентатори-самоубийци, но и шахиид може да бъде влюбен, умрял от любов по любимата си; както боец, загинал с оръжие в ръка, така и невръстно дете...
Мохамад Ал-Асуад, Гевара Газа, е бил лидер на НФОП в Газа. Роден на 6-ти януари 1946 г., отрано се присъединява към Движението на арабските националисти, а по-късно става член на НФОП от самото му основаване. Под неговото забележително политическо и военно ръководство Газа се превръща в крепост на съпротивата, а също и център на сериозна политическа и социална дейност. Гевара Газа среща очи в очи Шарон, тъй като Шарон служи по същото време като военен командир на окупацията на Газа.
Денят за почит е и повод да си спомним за другите мъченици - вечна памет на убитите поети Гасан Канафани и Камал Насър, вечна слава на Абу Али Мустафа; винаги в сърцата ни остава и Омар ал-Касем; денят е и повод да помислим за политическите затворници - палестинските пленници, сред които председателят на Палестниския законодателен съвет (Народното събрание) Абдел Азиз Дуейк; десетките регионални лидери, арестувани от Израел; за водача на НФОП Ахмад Садат, за гниещият в тъмница мой (почти) съименик Маруан Баргути и другите 11 000 палестински политически затворници.

Да умреш за родината означава да живееш!
Каузата е справедлива, борбата продължава!

1 коментар:

Мариян Карагьозов каза...

Две кампании - едната за свободата на Ахмад Садат, другата - за Маруан Баргути.

http://www.freeahmadsaadat.org/
http://www.freebarghouti.org/english/

Под заглавие "Палестниският Мандела" израелският наблюдател Ури Авнери е написал статия за М. Баргути:
http://www.newint.org/columns/viewfrom/2007/11/01/view-from-tel-aviv/