Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-03-13

Възпоминание за Слобо

Преди 3 години в затвора в Хага угасна Слободан Милошевич.
3 години след смъртта му Балканите все още не са цъфнали и вързали.
Обявиняват го във всички възможни грехове, че били касапин и причина за всички войни и нещастия на Балканите през последните години.
Но нима е възможно всичко, случило се на един полуостров в продължение на десетилетие, да е резултат от действията само на един човек? А къде остават зависимостите и интересите на големите сили?
По-лесно беше и все още е да бъде посочен с пръст един виновник, вместо да се анализират внимателно и задълбочено причините, довели до войните. Както сочи известната изследователка Сюзън Уудуърд, войните на „Балканот врел” (както се пееше в македонска песен) са комплексното натрупване на социални, етно-политически, националистически и икономически противоречия и интереси.
По Тойнби: „Източният въпрос винаги е бил западен въпрос.”
Извършените в Югославия през 80-те години реформи, проведени под диктовката на МВФ, доведоха до галопираща инфлация и спад на жизненото равнище. Това недоволство беше пренасочено към националистически чувства.
При началота на разпада на Югославия всяка от Големите сили имаше свои любимци – САЩ – Босна и АОК, Русия – сърбите; Германия и Светият престол – Хърватско и Словения...
Пишман-специалистите обясняваха, че Югославия била изкуствена държава и че сърбите били всевиновници. А кои са „естествените” държави?!? Няма нито една, нали? Защото всяка национална държава, дори и етнически най-хомогенната, е изкуствена. Защото е резултат на процесите на модерността. Но за да знаеш това, трябва да си чел книжки. А винаги е по-лесно да вопиеш до Бога колко ощетена била България след Първата световна война и как била създадена „изкуствената” Югославия и злите и виновни сърби. А виновни народи няма!
Но да се върнем на Слобо. Срещу предаването му белградското правителство, което беше обещало да не го предава в Хага, получава финасова помощ. Може би това е по-добрият вариант, отколкото да го предаде без нищо.
Целият съдебен фарс може да се опише с думите „пранвосъдие на победителите”. А както знаем от Чърчил – военнопрестъпници имат само победените народи.
Първите предупреждения за възможен сърдечен удар на Милошевич датират оше от месец септември 2004 г., повече от година и половина преди удара. От евентуална, сърдечната недостатъчност на югопрезидента се оказа съвсем реална...
По твърденията на редица медици предписаните му успокоителни пречат на съсредоточаването и по този начин са възпрепятствали оптималната защита на Милошевич.
На обвиненията на Международния трибунал за разпалването на войната в Хърватия, Милошевич цитира множество изказвания на шефовете на Държавния департамент на САЩ Уорън Кристофър, Сайръс Ванс, Лорънс Ийгълбергер, че причината за конфликта е грешката на немската дипломация, състояща се в прибързаното признаване независимостта на Хърватско и Словения от страна на федералния външен министър Ханс-Дитрих Геншер на 11 декември 1991 г. Според американците тази грешка ще предизвика конфликти. Разбира се, никой не взе под внимание тези аргументи.
Съдът, плащан от враговете на Милошевич – САЩ, Сорос и пр.... - , действаше според принципа за плащането и поръчването на музиката. Затова, когато чуваше някои неприятни неща за покровителите на т. нар. съд, съдият Патрик Робъртсън просто изключваше микрофона на обвиняемия...
Първите дни на процеса бяха предавани пряко по сръбската национална телевизия. Неслучайно, когато след умела защита и добри реторични удари Милошевич правеше обвинението на пух и прах, популярността му в Сърбия нарастна значително. Сърбинът дискредитираше твръденията на ключови свидетели на обвинението. Тогава новото демократично правителство в Белград просто прекрати излъчванията...
Американската президентска администрация строго следеше и стриктно контролираше показанията на американски граждани пред МСХ. Същевременно съдията Ричард Мей твърдо следваше линия Слобо да не може да задава въпроси за войната на НАТО от 1999 г. срещу Югославия. И как да е иначе, след като дори ген. Уесли Кларк, командващият операцията, в кигата си „Fighting Modern War” призна, че основанията за войната са били незаконни.
Американците дори се бъркаха в протокола, събитие безпрецедентно за цялата световна съдебна история!
Въпреки това, няколко години не стигнаха на прокуратурата да докаже обвиненията си. Не можаха да осъдят Слобо. За сравнение - в Нюрнберг за 11 месеца Съюзниците осъдиха 22 нацисти за престъпления, извършвани в продължение на десетилетия, и засегнали цяла Европа, а в Хага - за 4 години не можаха да осъдят един сам човек!
Но Историята ще отсъди!

Моя минала публикация по същата тема с цитирани допълнителни линкове:
http://mkaragyozov.blogspot.com/2008/03/ja-sam-slobodan-in-memoriam.html
Един руски сайт с доста факти:
http://www.slobodan-memoria.narod.ru/index.htm

Няма коментари: