Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-04-21

Представяне на книги на проф. Калин Янакиев

На 23 април (сряда) 2009 от 18.00 ч. в зала „Пеша Николова" на Центъра за култура и дебат "Червената къща" ще се състои представяне на книгите, издадени под знака на "ORIENTALIA" „Метафизика и християнство” и „Философски опити върху самотата и надеждата” с автор проф. Калин Янакиев.
Проф. дфн. Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ Св. Климент Охридски" и един от най-изтъкнатите ни християнски философи. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия.
Сред заглавията на неговите трудове четем: "Религиозно-философски размишления", "Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие", "Древногръцката култура - проблеми на философията и митологията" и други.
Първата от двете книги („Метафизика и християнство”) е съвсем нова и е може би най-философската измежду книгите на автора. Както отбелязва самият той във въведението, проблемите за крайността или безкрайността на този свят, за истината и пр. са сред вечните теми на разума от времето на неговото философско пробуждане. Тези вечни теми са намерили обаче наистина неочаквано разрешение в книгата на Янакиев. Третата и четвъртата глава на същата книга връща читателя към християнските рефлексии на К. Янакиев, познати, както вече беше подчертаво по-горе, и от предишни негови книги.
„Философски опити върху самотата и надеждата” е значително преработено второ издание на една от най-успешните книги на философа. Книгата представлява философска драма, превеждаща читателя през дълбинните „метастази” на човешката самота, за да го изведе към „отвъдпределната” надежда на богопознанието.
Входът е свободен и всички са добре дошли!

Няма коментари: