Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-04-26

Някои екологични факти

Всеки 1000 киловатчаса спестена електроенергия са равни на 1 тон по-малко парникови газове.
Използвайте светодиодни лампи (LED) или енергоспестяващи крушки. Те са трайни (издържат ок. 8 пъти по-дълго от обикновените електрически крушки) и ефективни (разходът им на енергия е ок. 20% от този на обикновена елекрическа крушка). За времето, в което ще свети, тази крушка ще спести на природата 1/3 тона парникови газове. Ако този тип осветление навлезе достатъчно широко до 2025 г., това би намалило консумацията на ток с над 50%.
За сравнение – нормалните (да речем, 60-ватова ) и халогенните лампи произвеждат по ок. килограм парникови газове на всеки 15 часа работа.
Мониторът, оставен да работи цяла нощ, хаби енергията, нужна на лазерния принтер да разпечата 800 (правилно прочете, осемстотин) страници.
Ако пък си зарязал копирната машина – честито – току-що съсипа между 15 и 400 вата.
Ако намалиш температурата на климатика само с един градус през зимата, намаляваш с 10% сметката за ток.
Някои митове.
1. Скрийнсейвърите пестят енергия. Категорично невярно. По-добре изключи монитора.
2. Включването на офис-техниката гълта много ток, затова по-добре да я оставя включена.
Не. Макар и да „гълта” доста електричество, вкючването е много краткотрайно и това са само няколко секунди работи в нормален режим. Затове по-добре включването и изключването. Няма опасност от повреда от честите включвания и изключвания, защото съвременнните машини са предвидени за страшно много цикли. Виж долното.
3. Изключването на компютрите разбива харда. Твърдият диск на повечето компютри днес издържа 40 000 енергийни цикъла. Това значи, че дори и да си изключваш и включваш компютъра по два пъти на ден, той пак ще издържи ок. 55 години!!!
При избора на офис техника се оглеждай за синьо-зеленото лого с жълта петолъчна звезда на Energy Star. Става дума за уреди, които със сигурност имат опции за по-ниска консумация на енергия в различните режими и изпълняват някои екологични стандарти.
Нека дружно да се възхитим на компанията „Ксерокс” – тя разглобява старите си машини и рециклира частите им още от 1968 г. Понастоящем употребяват до 75% от частите и 98% от материалите от бракуваните си машини.
Всяко дръвче, освен че пречиства въздуха, предотвратява ерозия на почвата, подобрява водата, смекчава климата, намалява шума и праха...
Рециклиране
Всеки служител в офис изразходва ок. 20 000 листа годишно. При производството на 1 тон рециклирана хартия се изпозва 60% от електричеството, необходимо за 1 тон първична хартия. Отделен въпрос е, че рециклираната хартия е със същото качество, а цената й е равна или по-малка от тази на първичната. Освен това е и широкодостъпна и разпространена. С оптимизма обаче – дотук. Все пак хартията не може да се рециклира повече от 4-5 пъти. Дори и при рециклирането на хартия се използва много вода, енергия и химикали, затова търси рециклирана хартия с висок процент на рециклирано съдържание и нисък процент обработка с хлор. Гледай за логото на FSC – Forest Stewardship Council. Това значи, че хартията е направена от дървесина, добита от устойчиво управлявани гори (които се залесяват и поддържат), а не от безразборно съсипана тропическа или българска гора, например.
От 5 алуминиеви кенчета могат да се направят 4 рециклирани.
Годишно над 1 000 000 морски същества умират от пликовете и другите пластмасови боклуци, които хвърляме в моретата и океаните.
Стъклото, получено при рециклиране, замърсява с 20% по-малко въздуха и с 50% по-малко водата.
97% от тонер-касетите могат да бъдат рециклиране. Само световният разсипник САЩ годишно изхвърля над 350 000 000 тонер-касети. Към тях добавете и още 50 000 000 тона компютри – от тях всеки месец 100 000 компютъра акостират на пристанището в Лагос, за да бъдат изхвърлени. Същевременно, много деца по цялата планета нямат достъп до компютър. Тези цифри, плюс ок. 100 000 000 джиесема, които до 2010 г. ще свършат на сметището, чертаят контурите не само на екологичната, но и на социалната катастрофа, която заплашва планетата ни.

Още информация можете да откриете в публикацията ми "Зелен офис"

Това са фирми за разделно събиране на отпадъците в България:

"Импакт Корпорейшън"
http://impact-corporation.com/

"Екобулпак" АД
http://www.ecobulpack.com/

"Екопак България"
http://www.ecopack.bg/bg/index.php

"Булекопак" АД
http://www.bulecopack.com/

"РеПак" АД
http://repack.bg/

"Реко Пак" АД
http://recopak.com/

Няма коментари: