Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-05-05

Свинщини

Здравейте!
Сега ще ви разкажа някои неща за епидемиите. Повечето вече са казани, но ще се опитам да обобщя.
Първо дойде истерията с "лудата крава". Най-вероятно като резултат от игрички на "стани Бог" - опити за генно модифициране, бъркане в работите на майката-природа и пр. Вместо обаче категорично да осъдим тези опити (разбира се, не и полезните подобрения на сортове растения и животински видове следствие селекция), а бъркането във все още слабо и зле изследваните гени, енергията беше хвърлена в избиването на стотици милиони животни, което доведе до сериозни финансови и икономически сътресения за ред страни по света. Нещо подобно каза и Андрей Райчев преди десетина дни в предаването "Отпечатъци" по bTV. За това колко са смъртните случаи от луда крава се спори и до днес, но със сигурност - броят се на пръстите на едната ръка.
Да не пренебрегваме истерията "луда крава" от началота на столетието като една от причините за част от икономическите проблеми на Аржентина - един от най-големите производители на говеждо...
След лудата крава дойде птичият грип...
До момента от птичата "пандемия" в цял свят са заразени ок. 400 човека за 5 г.
Въпреки че рискът от пандемия в САЩ беше оценен на 0.33%, Буш отпусна $3.8 млрд. за ваксини. Естествено, намазаха големите фармацевтични компании.
Само за сравнение ще кажа, че от обикновен грип в света умират по 500 000 души. Само че обикновеният грип не е подходящ за истерия и затова никой няма и намерение да отпусне поне част от тези пари за лечение на хора в бедните страни.
Пък и стара истина за фармацевтичните гиганти е, че е по-добре хроничните болести да не бъдат лекувани, а болните всеки месец да приемат скъпоструващи лекарства...
След това - хайде свински грип.
След като се чу за новата зараза, а може би и малко преди това, стана ясно, че само "Тамифлу" помага. Което е чудесно, но ваксината е разработена от "Gilead sciences", в която ексвоенният министър на САЩ Доналд Ръмсфелд, касапинът от Ирак, има дялове. "Тамифлу" е произвеждан от друг колос - "Рош".
Американският секретар по здравеопазването (тя е жена) Наполитано съобщи, че от държавния резерв на САЩ ще бъдат предоставени над 12 млн. дози "Тамифлу". В аптеките в САЩ дозата струва $91.99. Значи само от американския резерв към "Рош" потеглят $1 103 880 000. За такива пари може да се измисли грип от всяко животно.
Великобритания обави, че също разполагала с достатъчно ваксина (още към милиард!).
В България имаме резерв от 82 000 дози (при цена на дребно 50 лв. - 4.1 млн.) Проверка на "Труд" по аптеките показва, че "Тамифлу" изчезнало от аптеките... И това при цена 50 лв. на доза!
В един от популярните романи на американския автор Джон Гришам част от сюжетната линия беше за експериментите, извършвани от голяма корпорация за тестване на новото й лекарство. Медикаментът се тестваше първоначално върху хора от страни в Третия свят, а чак на следващо ниво - върху американци от заведения за социално слаби. Т.е. върху най-уязвимите слоеве, които няма как да се защитят - нито по съдебен ред, нито чрез адекватна (заради високата й цена) медицинска помощ...
Когато четох този роман, взех това за авторово попреувеличаване на фактите. Оказа се, че не е така. Сериозни журналистически разследвания твърдят, че това е честа практика на колосите в лекарствената индустрия.
Сред чудесните статии на "Монд Дипломатик" можем да обърнем внимание на "Медикаментите от Севера се изпитват върху бедните от Юга" на канадската журналистка Соня Шах ("Монд Дипломатик", май 2007 г., год. 4, бр. 5 (31).
Тя убедително доказва, че въобще не може да се говори за "осведомено съгласие", тъй като участниците в експериментите не са били информирани достъпно, асно и разбираемо (ако въобще са били информирани). Задължителните клинични експерименти се провеждат в бедните южни страни, тъй като там пациентите са по-покорни, поради липсата на друга възможност за лечение, етичните и правни ограничения не са добре разработени и липсват ефективни механизми за контрол...
СРЕД ТЕЗИ СТРАНИ Е И БЪЛГАРИЯ!!!
Други от "групата" са Индия, Малайзия, Филипините, Тайланд, Чили, Мексико, Бразилия, Замбия, Южна Африка, Естония, Румъния...
Същевременно, големите корпорации се интересуват от пазари за не по-малко от 200 000 000 долара, така че тези страни не са сред приоритетните за продажби на новите медикаменти...
До 80% от участващите в тези експерименти не знаят, че могат да се откажат.
Медийното отразяване пропуска и факта, че без подобряване на социалните условия, медицината не може да се бори с големите епидемии. Доказателство са болести като малария, туберкулоза, холера... От тях годишно в бедните страни заболяват стотици хиляди. А няма стотици хиляди болни от свински грип. Значи, тази болест не се разпространява по такъв експлозивен начин.
СЗО пише, че НЕ съветва гражданите да прекратяват пътуванията си, тъй като това само ще създаде затруднения и смущение, без реално да има някакво отношение към идентифицирането на вируса, респективно заразените с него.
До този момент СЗО е преброила 787 официално потвърдени случая на зараза, като от тях 506 са в Мексико. Мексиканското правителство намали броят на смъртните случаи от свински грип от 176 на 100, като от тях обаче само 19 са потвърдени.
Истинските пандемии като Черната смърт (чумата) са убивали до 3-ма от десет заболели и са предизвиквали милиони смърти - ок. 20 млн. от "испанския грип" след Първата световна война.

Следващият път, когато чуете някоя медийна бомба, почетете и се поинтересувайте. След това отиваме и заедно потрошаваме офисите на сеещите масови истерия медии и възползващите се от здравето ни фармацевтични компании...

Прочете повече оттук:
http://soniashah.com/
Media sensationalism, corporate power and the swine flu outbreak:
http://www.wsws.org/articles/2009/may2009/pers-m04.shtml

2 коментара:

Мариян Карагьозов каза...

"Постоянният градинар" е роман на Джон Льо Каре, чието действие се развива в Кения. Там сюжетът се върти около убийството на жена на британски дипломат, надушила незаконно изпробване върху африканци на продукция на международен фармацевтичен концерн с посредничеството на местната корумпирана администрация.

А, както знаем, Льо Каре е бивш британски разузнавач и умее да събира и анализира факти...

Мариян Карагьозов каза...

Още по въпроса тук:
http://paper.standartnews.com/archive/2001/04/02/art/s2972_3.htm