Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-05-21

Малко разнообразие - екология, а не Палестина

Хартията представлява 70% от изхвърляните от всеки офис консумативи. Бяла хартия с много високо качество. И макар тя да е най-търсена за целта, едва 15% от нея отива за рециклиране. 400 000 хиляди дървета щяха да умрат само за последното издание на „Хари Потър” само в САЩ, ако издателите не бяха решили да използват само рециклирана хартия. По този начин в света от 2000 г. досега са отпечатани над 6 млн. книги.
Ако принтираш двустранно, на всеки 100 пакета хартия (ако е и рециклирана, още по-добре :), спасяваш 2 дървета, спестяват се повече от 1 тон вредни газови емисии от различни производства и 1 куб. м. обем от сметището. То, Суходолското, и без това е претъпкано, горкото...
Намалявай до приемлив минимум белите полета на страниците и изполвай функциите за спестяване на мастило (Toner Save(r), когато разпечатваш.
Предпочитай всичко трайно пред еднодневките – химикалки, нормални чаши вместо скапаните боклуци, истински прибори вместо платмасовите вилички, които не могат да набодат, ножчета, които не режат и бъркалки, които се чупят; за офиса - избери хавлиени кърпи пред попивателната хартия; бяла дъска вместо флип-чартове... и каквото още ти хрумне.
Тъй като се състоят от по 40% метал и пластмаси, тонер-касетите се рециклират до 97%.
Батериите са един от най-вредните бокуци, тъй като съдържат различни киселини. Също така, голям процент от масата им е от сравнително скъпи и редки суровини, затова се старайте да ги рециклирате. Това вече е възможно и у нас в магазините на „Метро”. Възможни решения са ползването на повече слънчеви или многократно презареждаеми със зарядно устройство.
Електронният боклук също е проблем. Той не е само виртуален, тъй като изисква компютърна памет и сървъри за съхраняването му. Можеш да се бориш със спама като просто самият ти не разпространяваш допълнителен.
Богатите страни хвърлят толяма част от електронните си боклуци в развиващите се страни - в Африка, Индия, Китай. Старите обемни монитори обаче съдържат десетки вредни компоненти, като например кадмий, хром, арсеник, по ок. 2 кг олово... Дори малки количества от този тежък метал са достатъчни да предизвикат болестта сатурнизъм, увреждаща мозъка, бъбреците и репродуктивната система. В същото време, запасите от олово на планетата ВЕЧЕ са на привършване и е необходимо всеки грам от него да се използва разумно. Не си мислете, че новите плоски монитори също са безвредни при изхвърляне – те пък съдържат живак. Същото, по отношение съдържащите се в тях вредни вещества, се отнася и до GSM-ите, телевизорите и други електронни уреди.
Нещо на пръв поглед малко и незначително – дербито кламер или телбод. Предпочитай кламера, тъй като това е вещ за многократна употреба.
Фините частици във въздуха, отделяни от автомобилите, са причина за преждевременната смърт от различни заболявания на 300 000 души годишно. И това е само в рамките на ЕС. И то при положение, че ок. 40% от пътуванията с кола са на разстояние под 4 км! Освен консуматор на горива, фактор, подхранващ глобалното затопляне и предизвикващ ред болести, автомобилите са и сериозна причина за киселинните дъждове. Ако използваме по-малко лека кола, това е здравословно, а и при намаляване на позването на автомобил с 20% на всеки 100 000 души, чистотата на въздуха нараства с над 35%! Оптимално е използването на автомобила при скорост 90-95 км. Тогава той е 100 % енергийно ефективен, а и рискът от пътни инциденти е по-скромен.
В цял куп градове в Европа – Барселона, Лондон, на много места във Франция - Лион, Париж, Марсилия, Тулуза -, в Германия – Берлин, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт, Мюнхен - , Дъблин и Люксембург ползването на велосипеди е много масово. Ако се оплакваш, че у нас няма инфраструктура, можеш да споделяш автомобил с някой друг – виж кой колега (от университета или работата) живее наблизо и ползвайте една и съща кола. Освен еко-резултатите, това е и добро сплотяване на хората.

Това са фирми за разделно събиране на отпадъците в България:

"Импакт Корпорейшън"

"Екобулпак" АД
"Екопак България"
"Булекопак" АД
"РеПак" АД
"Реко Пак" АД

1 коментар:

Мариян Карагьозов каза...

Нещо интересно, макар че няма особена връзка :))

London hearing in Ivory Coast toxic dumping lawsuit
http://www.wsws.org/articles/2009/may2009/toxi-m22.shtml