Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-06-15

Проблеми на водата

Едва 0.3% от водата на земята е годна за пиене.
За изработването на една платмасова бутилка отива повече вода, отколкото тя съдържа. Затова използвай максимално големи разфасовки. Една халба бира глътва 6 литра вода, един вестник – над 10 литра (не ги чети и без това, много са зле), една памучна тениска – 150 литра, за да се нахрани един човек ДНЕВНО отиват над 2000 литра – за напояване на земеделските култури и животни, които ядем, за обработката им и пр. За направата само на една кола се похарчват към 20 000 литра вода.
Ако потреблението на вода продължи както досега, през 2025 г. 2/3 от хората ще живеят в условията на водна криза. Дори и сега ок. 1 200 000 души нямат достъп до чиста питейна вода. В същото време, 10 служители в офис за 1 год. изразходват 300 000 литра питейна вода само за тоалетни нужди. Това количество е достатъчно на 4-членно африканско семейство за 20 години!!! Средно човек изразходва ок. 150 литра дневно. 2/3 от тях са от казанчето. Ако не можете да монтирате водоспестяващи казанчета, поставете в тях бутилка, пълна с вода, за да отнемете поне част от обема му.
Капещ кран значи нови 10 литра вода дневно нахалос, или поне 2 кубика вода месечно. ЗАЩО, бе джанъм? Нужно ли е?
За тоалетните и за поливане може да се използва събрана дъждовна вода. Предпочитай капковото напояване. Устройствата струват стотинки...
Вече 55 държави от ок. 200 по света са изгубили повече от 90% от горите си. Близо 80% от първичните гори по света са изсечени или засегнати, а тропическата джунгла е намаляла наполовина.
Не избирай продукти от тропическа дървесина. Сред причините можем да наброим поне тези – така подпомагаш изсичането на белите дрбое на планетата; тази дървесина пътува отдалеч (най-често – от Бразилия или Индонезия) и така спомага за увеличаването на емисиите от вредни газове; повечето компании секат безразборно и освен че съсипват природата, грабвата безмилостно ресурсите на местното население, което експлоатират и то не може да получи справедливо възнагражднение за труда и ресурсите си.

2 коментара:

tointobonito каза...

Не съм си давала сметка до сега колко вода струват различните моменти от ежедневието ни... А за експоатирането на горките хора от джунглите - грозна и жестока истина. Отнемайки еко равновесието и традиционния им начин на живот хиените от западния свят превръщат хората от по-бедните държави в полуроби, водят ги до неизкоренима зависимист, по-жестока и от наркотичната, и като бонус обричат техните бъдещи поколения.
Предполагам си гледал едно доста интересно фимче по тази тема, но за всеки случай ще публикувам линк към него, ако проявяваш интерес. http://mqsto.com/video/11342
Аз бях силно впечатлена от това кратко и ясно представяне на толкова много информация по темата...

Мариян Карагьозов каза...

Ами, разпространявай, за да може и други да започнат да си дават сметка :))
Можеш да прегледаш и другите неща на блога с етикет екология...
Благодарско за линка, не го знаех!!!
Поздрави!