Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-06-25

Пълзяща реставрация

Бях решил да не пиша за скандалната идея за кръщаване сна улица на името на Богдан Филов, но, както пише Щастливеца, проклети хора, накараха ме...
Нещата изглеждат горе-долу така: общинският съветник от СДС Борислав Бориславов прави предложение за въпросното кръщаване. Трябвало да отдадем почит на големия учен и археолог Богдан Филов. СОС го гласува с гласовете на всички, без БСП.
Защо съм против.
Няма как последователно да бъде прокарана идеята, че отдаваме почит само на археолога с цитируемо и до днес творчество, а не и на политика Филов. Става дума за една личност, която е интегрална...
А това значи - министър-председателят, ратувал активно и положил подписа си под присъединяването на България към хитлеристката коалиция. При това Филов извършва това не за да спаси България от прегазване от немските части на маршал Лист, които висят на Дунава, а с вътрешна убеденост. Части на Вермахта започват да се прехвърлят у нас и преди официалното подписване.
Добре все пак, че лисицата Борис ІІІ винаги си оставял резервен вариант и вес пак български войски не са пратени на Източния фронт.
2. Депортирането на евреите от Беломорска Тракия и Македония (над 11 000 души) в лагери на смъртта и приемане на расистко и фашистко законодателство.
Както пише в дневника си: "Днес ме посети Redard за връзка с изселването на еврейските деца в Палестина... Стана дума за евреите от новите земи, които изселваме. Той предложи да телеграфира да ги приемат и тях всички в Палестина. Възразих му, че вече е много късно, понеже те след няколко дена тръгват. На въпроса му къде отиват, отговорих: "В Полша". "Това значи, че те отиват на смърт", каза той. Обясних, че това е пресилено и те ще бъдат използвани като работници, каквито и ние изпращаме. Отговори, че това не е същото и че с евреите се постъпва нечовечно (...) Казах му какво вредно влияние упражняват у нас евреите и че и ние имаме право да се защищаваме...". По-късно, два дни след този разговор, на 19 март 1943-та, подпредседателят Димитър Пешев внася в Народното събрание изложение в защита на евреите. Филов пише: "Сега виждам действително какво голямо влияние имат евреите и колко са те вредни."
3. Филов е премиерът, при когото къщи и хора бяха палени, деца и старци разстрелвани, жени и мъже зверски мъчени и насилвани само заради участие в антифашистката съпротива. За зверствата на жандармерията съм писал и на други места, затова няма да се повтарям.

Отвратително е да се правят опити за извършване на постепенна реабилитация на безкрайно несимпатични люде, само защото по-късно пострадали при Народния съд. Лошите комунисти разстреляли добричкия и благ професор...
Аман от дивотии!!! Никой никъде по света не съчувства на нацистките палачи и главорези само защото по време на Нюрнбергския процес чрез смъртните им присъди донякъде са си получили заслуженото.
Никаква улица "Богдан Филов" в София!!!

Няма коментари: