Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-07-14

Кратка информация и коментар - отново за Близкия Изток

В броя на в-к "Монитор" от 14 юли 2009 г. можем да прочетем следната информация:

"Израел предлага преговори със Сирия

с две подзаглавия:
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев играе ролята на посредник
Тел Авив премахва арабските названия по табелите на населените места
13 Юли, 2009

Израелските власти предадоха на Сирия тайни предложения за възобновяване на преговорите за мирен договор между двете страни, предаде електронното издание "Курсор".
Предложенията са предадени от президента на Израел Шимон Перес от името на премиера Бенямин Нетаняху, а посредник е президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Предложенията са били предадени по време на визитата на Перес в Азербайджан миналата седмица. А отговорът на сирийците трябва да постъпи не по-късно от края на тази седмица. Според източници в тайните преговори участват най-малко седем държави: Израел, Сирия, Азербайджан, САЩ, Саудитска Арабия, Египет и Ливан.
Междувременно израелското министерство на транспорта съобщи, че ще изтрие арабските названия от табелите на израелските населени места и ще остави само названията на иврит. Както предаде агенция Франс прес, Ерусалим вече ще се изписва на арабски само с транскрипция на ивритската дума "Йерушалаим" и повече няма да се добавя арабското название Ал Кудс (Свещения). В надписите на английски Ерусалим става Yerushalayim, главният арабски град Назарет става Natzrat, Яфа край Тел Авив става Yafo, а Сафед в Галилея става Tzfat. Решението ще се прилага постепенно.
Още през 1949 г. стотици библейски имена бяха дадени на израелските селища, построени на мястото на разрушени арабски села, припомня АФП. Тогавашният премиер Давид Бен Гурион беше написал: "Трябва да махнем арабските имена по политически причини, точно както политически не признаваме на арабите правото да притежават страната." През януари 1968 г. израелското правителство реши Западният бряг вече да се нарича Юдея-Самария."

Някои анализатори виждат в преговорите опит на Израел да премахне и последната сериозна заплаха за сигурността си - Сирия. Египет беше изваден от антиизраелската коалиция отдавна - още с подписването под американска опека на мирните договори между израелския премиер Менахем Бегин и египетския президент Ануар ел Садат. Оттогава Египет е в американската близкоизточна орбита, получава помощи, които са достатъчни за овладяване на вътрешното недоволство, но армията му не може да се мери с израелската (Египет и Саудитска Арабия са най-големите получатели на американска помощ след безспорните лидери - Турция и Израел).
По подобен начин от антиизраелската коалиция беше извадена и Йордания с мирния договор от 1994 г.
След първата война, международната блокада и санкции и втората война срещу него, Ирак отдавна не е в голямата близкоизточна игра.
По тази причина Сирия е принудена да се съгласи с предложението за преговори, макар на всички да е ясно, че Израел е далеч от идеята да предложи справедливи условия...
Цинизмът за премахването на арабските имена го оставям без коментар...

Драги читатели,
Извинения, че не съм писал от доста време, ама не ми е само това на главата...
Имам идеи за няколко поста, ама ще видим кога... :))

Няма коментари: