Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-09-09

Деветият ден на деветия месец

Честит 9-ти септември!
Знам, че горното изречение може би ще шокира някои (толкова индоктринирано в отрицанието е съзнанието им). Аз обаче не пиша за тях. Защото те са хора, за които няма никакво значение какво ще напиша, те винаги ще отричат деветия ден от деветия месец.
Пиша за тези, които искат да помислят разумно – какво донесе 9–ти.
Ще коментирам само някои от най-честите подмятания.
9-ти септември бил вреден.
А без него какво? - нацита, димящите пещи на Аушвиц, расистко законодателство, България - победена и съответно наказана страна, безропотен Хитлеров послушковец, страна-парий...
Както написа Бойко Ламбовски: "Това, че после ни дадоха на Сталин, а не на Чърчил и Рузвелт, не означава, че фашизмът е бил допустима алтернатива за България - в който и да е момент."
Само че, за да го проумееш, трябва малко здрав смисъл, а не да боравиш с клишетата, използвани от примитивните антикомунисти – за „лапите на азиатската империя СССР” и други такива. А както знаем, мисълта е несъвместима с щампата, още по-малко с тази, която напомня учебник за РАбФак, само че с обратен знак...
45-те години след това били загубени за България.
Аз не бих си позволил да зачерквам никакви години от българската история.
Ако пък сме започнали със зачеркването - да махнем годинките под властта на Визания, след това османското владичество, след това до 9-ти (щото според мнозина беше зле, бедно, неразвито и недемократично), след това след 9-ти (пак по горните причини), след това времето след 10-ти...
Май от цялата българска летопис останаха хановете за малко и Втората българска държава...
Друга често повтаряна теза е, че 9-ти септември ни бил откъснал от нормалното развитие на цивилизованите европейски страни и „европейските ценности”.
Очевидно е (и всички автори, писали по темата са единодушни в това), че след Освобождението ни в 1878 г. поради ред предпоставки моделът на модернизация и индустриализация, характерен за страните на класическата модерност, е бил НЕВЪЗМОЖЕН ЗА БЪЛГАРИЯ.
Сред тези причини можем да наброим поне следните - демографски – българското население е по-малко, сравнявано с Англия, Франция или Германия. Към 1878 – 1901 г. съотношението градско - селско население е 20: 80% в България, докато в Белгия и Холандия още към 18 в. този процент е в полза на урбанизираното население. За слабата ни буржоазия, прекъснатите традиции и все тъй нататък и все тъй нататък не е тук мястото да говоря.
Ей-богу, никой досега не се е намерил да ми обясни кои ценности са европейски, кои азиатски, кои африксански и пр.... Намирисва ми на поредното клишенце с тези евро-атлантически ценности. А на вас?
Но, да вземем за пример Зап. Европа и САЩ. Пословични са връзките на ЦРУ с нацисти; известни са връзките на Фирмата (ЦРУ) с мафията в Италия за борба срещу комунистите. Няма да говоря за подкрепата, по думите на един американски президент, на Америка за кучи синове, само щото са наши. Не си струва и да изтъквам поддържката, давана от някои западни централи на диктатори и убийци, замесването на уж демократични държави в наркотрафик и пране на пари... По въпроса има десетки изследвания на западни учени, писани след падането на "Завесата".
Банално е да говоря за Абу Гариб, Гуантанамо, тайни затвори и подслушване на собствените граждани...
Ако това са въпросните ценности, не, благодаря, ще кажа на тях...
Попаднали сме в сферата на съветско влияние.
Това, че Червената армия освободи Източна Европа от германския нацизъм, е признато от цялата международна общност. Всички решения за тези страни са се приемали заедно със съюзниците. Защо никой не ругае сега американците за това, което са подписали в Ялта през 1945 г., за това, че са направили така, както е искал Сталин? Всичко по отношение на Източна Европа се е решавало колективно, това са били съгласувани действия. Нека напомним, че призивите за съпротива срещу нацистка Германия идват и от Лондон и Вашингтон. От западните съюзници пристигат оръжие,инструктори. Партизанското движение е част от общоевропейското антифашистко движение. Трябва да изтъкнем също така, че България е страната с най-широко партизанско движение сред държавите от фашисткия пакт.
Двигател на съпротивата е ОФ, който се състои от 4 партии, а в първото му правителство след 9-ти септември 1944 г., освен представители на тези четири партии влизат и независими.
Ще припомня и думите на видния български юрист проф. Петко Стайнов: „Деветосептемврийската власт не дойде отгоре, дойде отдолу.”
Ето и част от емисия на радио „Voice of America” („Гласът на Америка”), излъчена на 9-ти септември 1944 г.: „В цялата страна народът е изразил голямата си радост поради новите събития. Партизански отряди са слезли от планините и са били приети като част от борците против Германия.”

2 коментара:

bericd каза...

"...А без него какво? - нацита, димящите пещи на Аушвиц, расистко законодателство, България - победена и съответно наказана страна, безропотен Хитлеров послушковец, страна-парий..."

Датата 9 септември не значи кой знае какво за Европа, но явно въпросът тук е принципен. Дали са димящи пещи на Аушвиц или ледени гробове в ГУЛАГ, не мисля, че разликата е голяма. Наказани страни винаги има в една война, особено от този калибър. Нима Литва, Латвия и Естония не са наказани от СССР? Или Украйна, Армения и Азербайджан 20 години по-рано, барабар с още 20 държави, които са се опитали да станат независими от СССР? А дали те пращат в лагер защото си враг на народа или враг на нацията - разликата също е малка в човешкия диапазон.

"Очевидно е (и всички автори, писали по темата са единодушни в това), че след Освобождението ни в 1878 г. поради ред предпоставки моделът на модернизация и индустриализация, характерен за страните на класическата модерност, е бил НЕВЪЗМОЖЕН ЗА БЪЛГАРИЯ."

Това е вярно, през 1878 България не е Англия. За сметка на това до 1944 в България има немалко развити предприятия, завидно земеделие, добра пазарна икономика и много бизнесмени (днес това е мръсна дума, де). Защо е трябвало тези хора да се изкореняват от държавата и да се пращат в Белене?

"Към 1878 – 1901 г. съотношението градско - селско население е 20: 80% в България, докато в Белгия и Холандия още към 18 в. този процент е в полза на урбанизираното население. За слабата ни буржоазия, прекъснатите традиции и все тъй нататък и все тъй нататък не е тук мястото да говоря."

Само в това отношение може да се направи паралел с Япония, страна, чийто процент селско население е вървял що-годе с нашия. Но индустриализацията винаги води до преливане на селско в градско население. Това не зависи от икономическия режим, а от степента на индустриализация.

"Ей-богу, никой досега не се е намерил да ми обясни кои ценности са европейски, кои азиатски, кои африксански и пр.... Намирисва ми на поредното клишенце с тези евро-атлантически ценности. А на вас?"

Наистина са малко клишета, всяка държава си има кръв по ръцете, но от всички държави в Европа не мога да се сетя за друга, която е имала по-дивашка и варварска държавническа традиция от Русия. Това не е болшевишко отроче, де, тази традиция си има още от "пешово" време. Сибир не е открит през 1917 година. Очевидно сравнение обаче може да се направи между Източна и Западна Германия, една изкуствено разделена държава, един народ, един манталитет, традиции и т.н. За 50 години - сериозни разлики.

"...Пословични са връзките на ЦРУ с нацисти; известни са връзките на Фирмата (ЦРУ) с мафията в Италия за борба срещу комунистите...."

И САЩ, и СССР се възползват от немски учени след войната, и САЩ, и СССР имат технологично, икономическо и оръжейно вземане даване с Германия преди войната. Всички знаем какво е Версайския договор, знаем и къде се е обучавал част от немския военен елит. Също така знаем и за икономическата помощ на САЩ към СССР през войната. Това е съвсем друга сфера. И САЩ, и СССР се държат варварски навън, проблема е, че СССР се държи варварски и вътре. И докато американските негри са си търсели правата през 60-те години, коренното население на руската периферия е била местено по кървав начин, лидерите убивани разстрелвани и т.н. А и американски или изобщо западен еквивалент на Голодомор не знам да има.

Колкото до мафията - ЦРУ са използвали когато могат мафията, да, в Италия, в Куба. Да не би СССР да не е пращал целенасочено бандити в САЩ?

bericd каза...

"Банално е да говоря за Абу Гариб, Гуантанамо, тайни затвори и подслушване на собствените граждани..."

Със сигурност нито един американски затвор в Ирак, Куба, Виетнам, че дори и айзенхауъровите затвори не могат да се сравняват с това, което е създавано като затвори от Москва. Не може и дума да стане. Примери - кланета в Чечня, Азербайджан, Украйна, Татарстан, Чукотка, Якутск, Естония, Полша (Катинското клане е само върху на айсберга на съветските престъпления срещу поляците) и др.

"Това, че Червената армия освободи Източна Европа от германския нацизъм, е признато от цялата международна общност. "

Не знам коя е тази международна общност тогава. :) Тогава може и да си говорили такива неща, но бързо са ги забравили. Реално да освободиш някого не значи да смениш коменданта на затвора.

"Всички решения за тези страни са се приемали заедно със съюзниците. "
Това вече е абсолютно фактологически невярно. Нито американците са допуснали съветска (частична) администрация в Южна Италия през 1943, нито Москва е допуснала каквото и да е било чуждо във всяко парче земя, където е стъпил руския ботуш. Никакви подобни колективни решения не са взимани.

"Всичко по отношение на Източна Европа се е решавало колективно, това са били съгласувани действия"

Съгласувани между кого?!

"Трябва да изтъкнем също така, че България е страната с най-широко партизанско движение сред държавите от фашисткия пакт.
Двигател на съпротивата е ОФ, който се състои от 4 партии, а в първото му правителство след 9-ти септември 1944 г., освен представители на тези четири партии влизат и независими."

Това е малко спорно и не съвсем изяснено. Франция наистина не е част от пакта, но пък там съпротивата е била далеч по-важна и съществена. Полската също. Сръбската - също. Нашата съпротива е прехвалена.

"„Деветосептемврийската власт не дойде отгоре, дойде отдолу.”"

Браво на господина, но защо 10 години след това народа е продължавал да се съпротивлява? Защото хората са живеели под страх по време на братската, славянска, руска окупация, а моята баба и нейното семейство (всички от които са били евреи) не са живеели в такъв страх когато немските войници са пържели вурстове в дворовете им и са плащали за стоките си в магазините? България не е Украйна, не е Полша, не е Унгария, не е Румъния.

"Ето и част от емисия на радио „Voice of America” („Гласът на Америка”), излъчена на 9-ти септември 1944 г.: „В цялата страна народът е изразил голямата си радост поради новите събития. Партизански отряди са слезли от планините и са били приети като част от борците против Германия.”"

Американска пропаганда, която бързо си е сменила тона.

Критикувам толкова много про-съветското защото просто няма про-американско. Ако имаше и него щях да критикувам.