Страннико из безбрежните електронни полета, добре дошъл в моето местенце в интернет!
Дано престоят ти тук бъде ако не полезен, то поне приятен!

Моля коментарите да бъдат НА КИРИЛИЦА и БЕЗ ОБИДИ!

За оптимално разглеждане препоръчвам браузър Mozilla Firefox.2009-09-05

Под блога - теле

Долният текст на журналиста Алексей Ю. Лазаров беше публикуван в бр. на в-к "Капитал" от 4 септември (бр. 35).

"Под блога – теле
Или защо глупостите на Бареков понякога могат да са и опасни"

О, спомняте ли си, онзи забавен момент от нощта на изборите, когато за кратко изглеждаше, че медийната връзка между Бойко Борисов и водещия от bTV Николай Бареков е в криза. Тогава социологът Андрей Райчев беше подочул, че сегашният премиер нарича Бареков "подлога" на Станишев. Мъглявото общество на хората, които обичат такива клюки зажужа с ехидни коментари и весели забележки (Как?! Бойко и Бареков скарани?, не можеха да повярват всички), докато самият водещ не разясни историята. Оказа се, че Бойко Борисов казал "в блога на Станишев", а Андрей Райчев, който явно и чува както говори, разбрал репликата като "подлога".
Това беше публичният дебют на Бареков в блогосферата. Оттогава изминаха цели два месеца, през които изпод блога му, излязоха много неща, включително и доста телешки възторг към новоизбрания премиер. "Царят беше господар на мълчанието, Бойко - цар на положението","Бойко е новият Стамболов", "Сергей и Доган оправиха яхтите, за Бойко остана да оправи държавата"... Това е наистина много малка част от текстовете на блога, които нежно галят Бойко Борисов по публичния му образ.
Нямаше да обръщаме никакво внимание на това – всеки има право на мнение и свободата да го изрази както намери за добре, ако тази седмица една друга публикация на сайта, не ни впечатли с доста опасните си призиви.
Очевидно афектиран от атентата в Разлог, когато загинаха една жена и дететото й, Бареков написа в блога си, че заради такива трагедии е по-добре в България да има диктатура. "Пиночет ли …? За едно убито дете с бомба един Пиночет е нищо!", изпищя телевизионният водещ на сайта си. В текста му се казва, че това положение вече не може да се търпи и че трябва да има държава, дори и тя да е полицейска. Набрал публицистична скорост, по-натам Бареков пише още, че вече на никой не му пука, че ще има повече униформи по улиците, или камионетки по пътищата. "Важното е да са пълни камионетките, пък нека пострадат и невинни", заключава водещият в bTV и рисува как трябва да падат ръце и глави. Те (невинните) и сега така или иначе си страдали.
Нямаше да обръщаме никакво внимание и на тези думи в сайта на Бареков – все пак, уви, в интернет се пишат много и тежки глупости, ако неговият случай не беше по-особен. Първо, свободата на словото не означава, че може да плящолевиш всичко, което ти дойде на ум. Има граници. Една от тях, както е посочено и в коментарите под текста в сайта на Бареков, е, че не може да пропагандираш фашистка, или друга антидемократична идеология. Това е записано и в Наказателния кодекс и е напълно основателно – свободата на Бареков да призовава духа на Пиночет, може да наруши всички други свободи на всички останали.
Второ, Бареков не е просто водещ на СКАТ. Той всяка сутрин влиза в къщите на хората от екрана на най-гледаната българска телевизия. Това дава възможност за сериозно влияние и халтавите му позиции за демокрацията да стигнат до опасно много хора.
Третото притеснително е близостта на Бареков до Бойко Борисов - поне ако съдим по купищата интервюта и умилителните снимки на двамата в примерския кабинет. Когато някой от антуража шепне, и дори не това, а вика с блясък в очите диктатурата е не просто глупаво. А опасно.

Няма коментари: